Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dizajn

Retrospektiva oca borbe za prava dizajna u politici

Boris Ljubičić
arhiva
07.11.2012.
u 17:01

Politički dio opusa renomiranog dizajnera Borisa Ljubičića izlazi pred publiku kao poziv na dijalog dizajna i politike

Hrvatska uskoro ulazi u EU i njezin vizualni kod mora biti poseban i prepoznat u novoj zajednici. Stav je to žive legende hrvatskog dizajna Borisa Ljubičića kojim već godinama pristupa svakom svom politički intoniranom radu, pa i polit-retrospektivnoj izložbi koja se u četvrtak, 8. studenog, otvara u 19 sati u Klubu Sinjana u Hebrangovoj 17/II.

Dizajner je odgovoran

Ljubičić izložbu naziva “Dijalogom između dizajna i politike”, a riječ je zapravo o projektu koji, kako kaže, definira hrvatsku zbilju i daje svoja viđenja i rješenja hrvatskog vizualnog identiteta koji je i sam u velikoj mjeri dosad stvarao i stvorio. Famozne “kockice” po kojima nas prepoznaju u svijetu njegovo su djelo. A djelo mu je nebrojeno puta međunarodno nagrađivano.

– Ako liječnici (a njih je najviše) i druge struke mogu definirati našu državu, njenu strategiju, budućnost ili jednostavniju politiku, zar i dizajner nema isto pravo i mogućnost? Dizajner je odgovoran za prostor i vrijeme – kaže Ljubičić. Radovi nose i vizualne i tekstovne poruke.

Prihvatiti ili odbaciti...

– Tekstovi su tipografski jasni, ali su sadržajno složeni, duhoviti ili izazovni za promatrača – tumači Ljubičić. Ispisuje ih na ljetnim majicama kao neobaveznu govornu formu, često britkog humora, a obavezno sadrži ono o čemu valja promisliti, odnosno kako sam kaže – “doživjeti, spoznati, pa i prihvatiti ili odbaciti, jer ponuđen je dijalog!”

Večeras će to ujedno biti i slavljenički dijalog jer se izložba otvara na sam rođendan dizajnera čija upornost često nije slična pozivu na razgovor. No to je ipak privid!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije