Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvoren popularni festival

Razorno iskren film o obiteljskim odnosima za početak ZagrebDoxa

zagrebdox
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/21
21.02.2016.
u 22:30

Za film otvaranja odabran je razorno iskreni, gorko-slatki dokumentarac “Što smo si bliže” kojim redateljica Karen Guthrie

U Cineplexu Kaptol centra počeo je 12. ZagrebDox, najveći regionalni festival dokumentarnog filma koji ove godine prikazuje više od 160 naslova.

Za film otvaranja odabran je razorno iskreni, gorko-slatki dokumentarac “Što smo si bliže” kojim redateljica Karen Guthrie nakon teške bolesti svoje majke i povratka otuđenog oca pod obiteljski krov prvi put traži odgovore na dugo prešućene probleme koji su pratili njeno odrastanje.

Govoreći o fragilnosti redateljskog stvaralačkog procesa, direktor festivala Nenad Puhovski citirao je Bukowskog, podsječajući da je „najveći problem s ovim svijetom to što su pametni ljudi nesigurni, a budale previše sigurne“. Nakon paralelne premijerne projekcije u četiri festivalske dvorane, Zagrepčanima se obratila i redateljica Karen Guthrie, izavivši da je ovo najveća publika pred kojom je dosad prikazan njen iznimno uspješni dokumentarac, koji je između ostaloga osvojio nagradu za najbolji film u međunarodnoj konkurenciji velikog festivala Hot Docs u Kanadi.

Među sutrašnjim premijerama najzanimljiviji je domaći dokumentarac “Kandidat” Tomislava Pulića i Roberta Zubera koji paralelno prati predizbornu godinu na nacionalnoj razini i kampanju za predsjednika kućnog savjeta u jednom zagrebačkom neboderu. Iz programa izdvajamo i glazbeno-biografski dokumentarac “Kurt Cobain: Montage of Heck” nominiran za sedam Emmyja, tjeskobni “Čopor” koji je pobijedio na Sundanceu te iznimno poetični “Iznad i ispod”. 

Prva večer ZagrebDoxa okupila je brojna poznata lica. U filmu "Što smo si biliže"  uživali su redatelji Veljko Bulajić, Vinko Brešan, Hrvoje Hribar, Nenad Puhovski, Zrinko Ogresta, akademik Zvonko Kusić, udovica Ede Murtića Goranka Vrus Murtić, svestrana umjetnica Jagoda Buić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac​ i brojni drugi.

Kako je bilo na otvaranju ovogodišnjeg ZagrebDoxa pogledajte u našoj galeriji!

>>Britanski film "Što smo si bliže" otvara ZagrebDox

>>ZagrebDox: o izbjeglicama iz različitih perspektiva

Komentara 2

IL
ildefonsa
23:12 21.02.2016.

ZagrebDox je jedna od manifestacija koje moraju biti sufinancirane od strane države jer su kulturno obilježje Zagreba a time i Hrvatske, nadam se da ne ulazi u kvotu novog ministra kulture kao nepodobna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije