Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatsko muzejsko društvo kao organizator

Radiološki pogled u glavu i tijelo egipatske mumificirane dame

MUMIJA
(ustupio Arhelološki muzej)
27.01.2010.
u 15:23

Najveća zagrebačka atrakcija - egipatska mumija koju čuva Arheološki muzej u svojoj Egipatskoj zbirci - u Noći muzeja u petak prvi će put javnosti donijeti i nova znanstvena otkrića.

Najveća zagrebačka atrakcija - egipatska mumija koju čuva Arheološki muzej u svojoj Egipatskoj zbirci - u Noći muzeja u petak prvi će put javnosti donijeti i nova znanstvena otkrića i CT snimke ovoga neobičnoga, svakako najstarijega “pacijenta” koji je “obrađen” i snimljen Siemensovom tehnikom kao da je riječ o živom čovjeku.

Stručnjaci KB Dubrava obavili su radiološku analizu mumije želeći utvrditi starost, spol, postojanje fraktura, kao i vjerodostojnost i starost mumije u trenutku smrti.
- Prema obliku čeljusti, analizi zuba i degenerativnim promjenama na kralježnici, može se sa sigurnošću zaključiti da je riječ o ženi starijoj od 40 godina - kaže Dinka Karakašić iz Siemensa.

Stručnjaci bolnice snimali su neobičnu pacijenticu višeslojnim CT-uređajem koji je omogućio pogled u unutrašnjost tijela. Sve što su otkrili vidjet će publika na izložbi “Sin boga Sunca i tajne egipatske mumije” u Arheološkom muzeju. Prema riječima Ante Rendića Miočevića, sad se zna da je mumija, koju je darovao biskup Juraj Haulik sredinom 19. stoljeća, stara, bez obzira na to što je njezin sarkofag noviji. Tijelo je datirano u vrijeme između 400. i 390. godine prije Krista.

 Nacionalni projekt

 - Od male gradske manifestacije održane prije pet godina u tek šest zagrebačkih muzeja koje je obišlo deset tisuća posjetitelja, Noć muzeja prerasla je od sramežljive akcije u nacionalni projekt - rekla je Dubravka Osrečki-Jakelić, predsjednica Hrvatskoga muzejskog društva.

U toj noći, kad se pred muzejima diljem države formiraju dugi repovi u kojima se čeka na ulaz, ogleda se i veliki organizacijski pogon koji vodi Hrvatsko muzejsko društvo. Posebno veseli što se uz velike kulturne centre diljem Hrvatske uključuju i mali gradovi poput Dobrinja na Krku, a velik interes pokazale su ove godine i brojne privatne galerije, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna i ostali.

Već 2009. manifestacija se proširila na cijelu Hrvatsku i aktivirala više od 140 tisuća ljudi u noćnom razgledavanju. S obzirom na sve veću popularnost akcije i rast iz godine u godinu, Večernji list je tu Noć muzeja proglasio najboljom manifestacijom protekloga desetljeća. A najbolja manifestacija i noćni provod bit će bolji, sadržajniji i veći nego ikad u muzejima, arhivima, knjižarama, privatnim galerijama i u brojnim lokalima uz muzeje koji će u petak biti otvoreni do jedan sat po ponoći.

 Autobusom do muzeja

 - Sto tisuća znatiželjnika koji su lani ušli u zagrebačke muzeje znak je da su muzeji ponudili zanimljive programe. Muzeji su snažno tijelo i pokreću kulturne promjene. Te noći vrednuje se i rad muzejskog osoblja koje po nekoliko mjeseci priprema programe i stoji iza novina koje pokazuju te noći - rekla je mr. Branka Šulc, pomoćnica ministra u Ministarstvu kulture.

 Vrijedno je spomenuti da će udaljeniji muzeji biti i prometno povezani - od Mimare će voziti bus prema Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici i dalje u Novi Zagreb do Muzeja suvremene umjetnosti.

Ključne riječi

Komentara 1

MV
mv
15:46 27.01.2010.

za to se ima love i termina, a kada dijete sa tumorom u glavi treba na ct ili mr onda mora čekat pola godine!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije