Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uskoro u kinu Europa

Putovanje vremenom – put života – najbolji dokumentarac o svemiru

svemir
Foto: NASA
1/2
04.08.2017.
u 18:17

Ovdje su glavni likovi svemir i naš planet, a glasovi naratora – Brada Pitta i Cate Blanchet – postaju tek dekorom raskošnih prizora

Uskoro u zagrebačkom kinu Europa počinje prikazivanje dokumentarnog filma Putovanje vremenom – put života. Jedan od najljepših dokumentarnih filmova o svemiru djelo je nikoga drugog doli kultnog redatelja Terrencea Malicka, autora filmova poput “Tanke crvene linije”.

Pripreme duge 40 godina

I ne samo to, Malick je ovaj dokumentarac priprema 40 godina i proglasio ga je svojim životnim djelom, ali i ispunjenjem dječačkog sna. Veliki je redatelj napravio dvije verzije svog viđenja stvaranja znanog nam svemira i planete na kojoj živimo: 40-minutnu u kojoj je narator Brad Pitt te cjelovečernju u kojoj Pitta mijenja Cate Blanchett. Upravo dulju verziju s australskom oskarovkom moći ćemo pogledati u kinu Europa. Kada je osmislio film koji je u suradnji s Paramountom ponio radno ime Q, Malick je zamislio priču o životu na Zemlji. Do početka realizacije projekta priča se razvila u znanstvenu kronologiju Zemlje, kako se sam redatelj izrazio. A to nikako ne ide bez razvoja svemira u cjelini. Malick je odabrao da to prikaže s minimalnim pojavljivanjem entiteta koji ima najveći utjecaj na zbivanja na Zemlji, čovjeka. A i zašto bi kada su na raspolaganju toliki brojni prekrasni prizori svemira i Zemlje koji eventualno sudjelovanje glumaca uopće ne trebaju. Pojava čovjeka svedena je na prikaz razvoja osnovnih njegovih osobina koje ga odvajaju od ostalih živih bića. Ovdje su glavni likovi svemir i naš planet, pri čemu čak i glasovi dvoje velikih glumaca poput Pitta ili Blanchett, ovisno koju verziju gledate, postaju tek dekorom nevjerojatnim prizorima.

Gledatelji slobodnog uma
 

Već iz foršpana za film jasno je kako se radi o tehnički besprijekornom uratku gdje se ne vidi razlika između stvarnih prizora i onih za koje još ne možemo znati kako točno izgledaju, poput stvaranja i nestanka zvijezda. Kritičari zamjeraju Malicku nedostatak konteksta koji bi ispratio nevjerojatne vizuale, a procjenu jesu li u pravu ostavit ćemo za vrijeme nakon projekcije filma.
No, ne sumnjamo kako će zainteresiranih gledatelja biti bez obzira na vrućine jer znanost je danas, baš kao i prije pola stoljeća, snažno fokusirana na istraživanje svemira.
Danas dostupna tehnologija dovodi svemirska prostranstva na udaljenost dužine ruke i to je Terrence Malick odlučio iskoristiti do kraja. Stoga vrijedi uputa svima koji će otići pogledati film: učinite to slobodna uma, jer sigurno vas čeka sasvim novo iskustvo i filma i svemira u kojem egzistiramo i mi na našem planetu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije