Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UOČI PREMIJERE Dugoočekivani film prvi su vidjeli sudionici Merlićeva "Kontraplana"

Prva projekcija Da Vincijevog koda u Hrvatskoj

kul_davinci.jpg
import
16.05.2006.
u 18:21

Kako bi se što bolje pripremili za razgovor koji će preksutra navečer voditi u HTV-ovu "Kontraplanu", njegov urednik i voditelj Dubravko Merlić jučer je za goste svoje emisije organizirao privatnu projekciju dugoočekivanog filma "Da Vincijev kod", nastalog po istoimenoj knjizi Dana Browna, koja je dosad podigla mnogo prašine, a čak i - tužbu.

Tako su film Rona Howarda, u kojem glavni lik Roberta Langdona glumi Tom Hanks, u prostorijama distributera Continental filma, uz Merlića i scenarista "Kontraplana" Željka Matića, pogledali fra Žarko Relota te publicist Marko Grčić. Održanoj projekciji jedino nije prisustvovao treći gost emisije, voditelj prelature Opus Deia za Hrvatsku Jorge Ramos.

Nakon dva i pol sata gledanja filma svi su najprije ustvrdili kako je najnovije Howardovo djelo predugačko. I dok fra Relota ništa više od toga nije uspio reći jer se žurio za nekom drugom neodgodivom obvezom, Marko Grčić odmah je iznio svoj stav o viđenom.

- Cijela problematika je iznesena na relativno površan način. Sam film ne može uznemiriti vjernike. Oni ga mogu ići mirno pogledati bez bojazni da će dirnuti u temelje vjere - kazao je Grčić. Merlić je pak naznačio kako knjiga i film zapravo neće biti teme "Kontraplana".

- Oni će nam biti tek povod da se na ozbiljan način progovori o djelovanju Opus Deia, načinu kako da se crkva i vjernici ponašaju prema ovakvim temama koje ćemo pokušati analizirati s nekoliko aspekata - najavio je Merlić.


Rekli su o filmu

Marko Grčić: Glumačka i režijska interpretacija filma nije dovoljno usklađena s važnošću same teme. Film je predug i likovi su plošni.

Dubravko Merlić: Poznajem rad Rona Howarda i mogu reći da je film klasičan američki triler. Redatelj se nije odmaknuo daleko od knjige.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije