Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rušenje dogmi
Povratak na članak

Provokacija u umjetnosti većini je veleizdaja svega hrvatskog

Može li umjetnost u 21. stoljeću uopće biti provokativna i postiže li takvim pristupom željeni učinak govore renomirani domaći umjetnici

Komentari 37

Avatar sposaric
sposaric
15:28 23.08.2015.

Zanimljivo, u ovome šarenilu tzv. "provokativne umjetnosti" (čitaj: dokonog smeća kojekakvih nametljivaca!) nije spomenut vrhunski performans nepoznatog umjetnika koji je zalio kantom izmeta g. Antu Tomića dok je pio kavu u svome omiljenom kavotočju. To je bio kulturni događaj godine, a splitska policija zaludu je tražila toga nepoznatog umjetnika; valjda su mu htjeli uručiti državnu nagradu za vrhunski performans. Javi se, majstore!

VL
BU
Bulaba
15:31 23.08.2015.

Let3 je na zub uzeo Angelu Merkel tek nakon afere Perković, da ne bi bilo zabune. Angela je na vlasti već sto godina, a dečke iz Let3 je zabolilo tek inzistiranje na izručenju Mustača i Perkovića. Da ne spominjemo dečke iz Ladnog piva koji su 10 godina pjevali o mlohavoj ćuni dok su Srbi ubijali i klali po cijeloj bivšoj državi, a onda su se politički angažirali s pjesmom Maderfakersi tek kad su im SAD i saveznici izbombardirali veliku Srbiju. Dakle, ne kakajte o provokacijama hrpe udbaša i jugoslovenčića, jedina inteligentna provokacija bila je kanta puna Ante Tomića po glavi Ante Tomića, i iza te kante se mogu sakriti svi ovi jadnici koje ste nabrojali u tekstu.

VL
Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
14:53 23.08.2015.

nek ture prst svojoj mami u guzicu i to promoviraju ka kunst...eheheheh

VL
BU
Bulaba
15:34 23.08.2015.

Zapravo, najbolja provokacija je bila ona kada se Vojko Obersnel maskirao u svinju, svaka čast za riječkog gradonačelnika...da...da..ne, dragi gledatelji, upravo mi iz režije javljaju da se Obersnel uopće nije prerušio.

VL
Avatar WindFucker
WindFucker
16:11 23.08.2015.

Oh, kakva iskrivljena interpretacija umjetnosti iz usta Minora Milića i novinara VL-a. Zadatak, smisao i svrha umjetnosti nije provocirati, već prikazati pogled na život (očima umjetnika i očima/ušima gledatelja/slušatelja etc). I taj pogled na život za publiku može biti šokantan i provokativan, ali smisao umjetnosti nije provokacija jer tada bi se 90% stanovništva moglo smatrati umjetnicima. Nažalost, pročitavši samo pola Milićeve izjave izgubio sam živce za čitanjem ostatka teksta, no nekako stječem dojam da se sprema podloga za dodjeljivanje nekakve nagrade Oliveru F.

VL
AN
AnđeoČuvar
15:38 23.08.2015.

koga vi promovirate,pa kakvi su to umjetnici.....pa takvih umjetnika ima ns svakom ćošku....

VL
Avatar dmitarX
dmitarX
16:17 23.08.2015.

Inače. super usporedba..Caravaggio, Monet, Michelangelo...i Prodanović Zoran.

VL
DU
Deleted user
16:19 23.08.2015.

Prije par mjeseci bio je jedan tip koji je u nekom muzeju dr***kao pred svakim tko je sjeo pred njega I to su prozvali umjetnošću. Eto svi perverznjaci proglasite se umjetnicima i zakon vam ništa ne može.

VL
RA
ravko1952
16:02 23.08.2015.

Tvrdite da je provokacija potrebna umjetnosti. U našim okolnostima provociraju, stupidnim performansima, umjetnici koji to zapravo nisu. Glupavim istupima, uglavnom protuhrvatskim, prikrivaju nedostatak elementarnog talenta. Eklatantan primjer je frljavi Frljić

VL
Avatar nathanael.opet
nathanael.opet
16:00 23.08.2015.

danas se nažalost pod krinkom umjetnosti promoviraju sve niže i degutantnije perverzije i političko huškanje protiv neistomišljenika... umjetnost po svojoj definiciji mora uzdizati čovjekov duh prema izvrsnijem i boljem... ovdje se počesto radi samo o povlačenju ljudskog duha kroz blato vulgarnosti i neukusa

VL
Avatar Juki
Juki
16:12 23.08.2015.

Nema tu ni jednog umjetnika, a pogotovo ne renomiranog. Uopće smisao ovog teksta je nepojmljiv. To kao da je Ana Rucner čelistica, a Monika Leakovar svira cajke!

VL
DG
damir.geo
17:14 23.08.2015.

Kad Srbi sire mrznju to je umjetnicka provokacija, a kad dobiju isti takav odgovor to je govor mrznje. Thompsonov koncert i za dom spremni je umjetnicka provokacija, tako da ne zelim vise cuti neke primisli o ustastvu.

VL
L0
luena 01
17:15 23.08.2015.

Meni je umjetnost povezana sa kulturom,kod ovih ne vidim ni jedno ni drugo... Njihove izlozene objekte ne bih isla pogledati...

VL
ET
etrao
18:25 23.08.2015.

Ako vam je Let 3 umjetnos ona mi vas je zbilja zao!

VL
LI
lipnjak
16:35 23.08.2015.

Sve te tzv. umjetnike pocev od Frljica pa na dalje nebi strpo ni u "Tomicevu kantu".

VL
ET
etrao
18:29 23.08.2015.

Ako je umjtnost provokacija onda nam je Pupovac umjetnik nad umjetnicima, e moj novinarcicu u isti kos staviti michelangela i Let 3, odi ti cuvati ovce!

VL
Avatar WindFucker
WindFucker
16:30 23.08.2015.

Početkom ljeta odlučio sam se odvesti moje dijete staro 6 godina na jedan koncert. Odluka nije bila laka, domaći glazbenik, umjetnik iz rock svijeta sa teškim, dubokim tekstovima. Moje dijete je inteligentno, ali i zaigrano, onako kako djeca i trebaju biti. Otišli smo na koncert. U mjestu gdje živimo tijekom ljetnih mjeseci postoji luna park, šarenilo, brdo turista - uglavnom teški šund i kič, ali moje dijete kao i svako, voli taj šund. Ispravak, volio je sve do tog koncerta. A nakon koncerta (ima tome već 2 mjeseca) kada god se vozimo u autu, ja mu moram puštati pjesme tog glazbenika i moje dijete više nije zainteresirano za šund i kič. To je umjetnost, a ne namjerna provokacija.

VL
PL
Placid
19:28 23.08.2015.

Logikom poimanja umjetnosti autora teksta svi smo mi svaki dan umjetnici nad zahodskom školjkom stvarajući jedinstvena djela raznih boja i mirisa. U članku opisani takozvani umjetnici natopljeni su novcem poreznih obveznika i sljedbenici su klasika "staljinističke umjetnosti", odnosno agitpropa. I ovaj VL članak na žalost ima istu funkciju. Čitatelji nisu neznalice, nemojte nam vrijeđati inteligenciju.

VL
DU
Deleted user
15:57 23.08.2015.

Kada već govorimo o "umjetnosti" evo i mog doprinosa. Zamamljivo je kako je nekim umjetnicama pošlo za rukom da hdz prozovu zločinačkom organizacijom. Ovi drugi su postali kukuriku koalicija što je sto puta bolji umjetnički naziv od zločinačke organizacije.

VL
TM
tunica.molesta
20:14 23.08.2015.

Kako samo možete staviti Laibach i Let3 u isti kontekst? Laibach je institucija neprocjenjive kulturne vrijednosti, a Let3 skupina pretencioznih dosadnjakovića željnih pozornosti.

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.