Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"princeza na zrnu graška"

Princeze 21. stoljeća nisu razmažene, one mogu sve, poručuju iz Žar ptice

11.12.2020.
u 13:27

U Kazalištu Žar ptica izvedena je nova dječja predstava, Maja Katić je “Princezu na zrnu graška“ režirala, a Dunja Fajdić je glumi.

Jednom davno, iza sedam mora i sedam gora, Hans Christian Andersen napisao je bajku čija je glavna tema – razmaženost. Jedna je kraljica, tražeći pravu princezu za svog sina, ispitivala koliko su djevojke krhke i osjetljive, a test je prošla jedna jedina koja je zrno graška osjetila preko bezbroj madraca. Što ta i takva priča uopće može značiti današnjoj djeci? Malo ili ništa.

Odlično su to prepoznale dvije mlade glumice i u Kazalištu Žar ptica ponudile “Princezu na zrnu graška” za 21. stoljeće, priču s jednom sasvim novom i važnom porukom. Maja Katić i Dunja Fajdić napisale su novu bajku, onu u kojoj princeza nije razmažena, već na tom kraljevskom zrnu graška ostaje neispavana zato što cijele noći pomaže drugima: ptičici ozlijeđenog krila ili tužnom pažu koji pati od nostalgije za vlastitim domom, potpuno je nevažno. I tako je stara bajka u novom ruhu poslala moćnu poruku da djevojčice (baš kao i princeze) mogu sve, a da je dobrota ono po čemu bivaju i ostaju prepoznate. Ta i takva princeza postala je neodoljiva, i to ne samo princu.

Djevojke su zajedno napisale tekst, ali su nakon toga podijelile uloge: Maja Katić je “Princezu na zrnu graška“ režirala, a Dunja Fajdić je glumi. Režija je zapravo priča u priči, dvoje djece igra se pred spavanje i malim gledateljima priča priču. Sve je jednostavno, svedeno na tek nekoliko rekvizita, ali razigrano, veselo i razumljivo čak i onim najmlađim gledateljima, kojima će to možda biti prvi dolazak u kazalište. Uz razigranu Dunju Fajdić na sceni je i Bogdan Ilić, a Žar ptica predstavu je gledateljima ponudila u svojoj dvorani, poštujući sva epidemiološka pravila, ali i uživo na svom YouTube kanalu.

Nove izvedbe su 13. prosinca u 11 sati i u 12.45 sati, a 19. prosinca predstava gostuje u Karlovcu. Tko ju je propustio na premijeri u srijedu, a kod kuće ima više ili manje razmažene prinčeve i princeze, svakako bi se trebao priključiti sljedećim izvedbama, jer i mi koji smo premijeri nazočili pred ekranom kompjutora s užitkom smo slušali vesele zvukove klinaca koji su uživali u pravom kazalištu u dvorani. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije