Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gitaristički recital

Princ gitare čiji prsti majstorski vladaju i glazbom i tišinom

Petrit Ceku
Foto: Vedran Kocelj
1/3
27.01.2014.
u 21:29

Nakon ove dragocjene večeri u organizaciji Artagenta Petrit Çeku se vraća u Lisinski već 20. veljače kao solist u Majstorskom ciklusu HRT-a

Da svira klavir ili violinu Petrit Çeku bio bi superstar. Ali, gitara nije njegov hendikep i on uistinu jest zvijezda prvorazrednog sjaja na glazbeničkom nebu.

Šest žica pod prstima mladića iz Prizrena postaju čudesan i tankoćutan orkestar. To je pokazao o ovaj najnoviji posjet Petrita Çekua gradu koji je imao sreću postati njegovim drugim domom.

Pred probranom i povlaštenom publikom u maloj dvorani Lisinskog Çeku je nastup otvorio Bachovom Četvrtom suitom za violončelo, BWV 1010, u gitarističkoj obradi Valtera Dešpalja. Prvi stavak skladbe bio je predigra u kojoj su se namjestili i ugodili svi fini instrumenti Çekuovog orkestra, a to nisu samo prsti, to je svaka žilica, mišić i živac njegovoga glazbom prožetog bića.

Nakon meditativne profinjenosti u Bachu, skladba Fandango Variado španjolskog majstora iz prve polovice 19. stoljeća Dionisija Aguadoa dopustila je rasplamsavanje strasti u dahu i ritmu Çekuovog glazbeničkog instinkta i dirigentskog intelekta kojim je potom proniknuo u nijanse Pet bagatela Williama Waltona. Kraljevska glazbena šetnja nastavljena je malim glazbenim spomenikom Manuela de Falle u čast Claudeu Debussyju, a završena je s Tri španjolska komada Joaquina Rodriga čija nas je Passacaglia vratila na početak i izvorište: Bachu.

Očaravajućim zvukovima, baš kao i tišinom koja vlada dokle god su njegovi prsti u zraku, princ gitare zatravio je publiku koja ga nije pustila bez dodataka. Nizala su se čuda virtuoznosti i duboke muzikalnosti: "Una limosna por amor de Dios" Agustína Barriosa, Tárregina "Alhambra" te Piazzolina "Zima". Anđeoski jednostavna pjesmica s kraja Piazzoline skladbe, baš kao i onaj čudesni drugi Bourrée iz Bachove suite, zaokružili su gitarističku i glazbenu večer za pamćenje. Nakon ove dragocjene večeri u organizaciji Artagenta Çeku nam ponovno dolazi već 20. veljače u Majstorski ciklus HRT-a kada će u velikoj dvorani Lisinskog uz Simfonijski orkestar HRT-a biti solist u Rodrigovoj prelijepoj najpopularnijoj skladbi Concierto de Aranjuez.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije