Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMIJERA

Prikaz poratne zbilje između pošte i birtije u ‘Sinovi umiru prvi’

Predstava
Davor Javorović/PIXSELL
15.04.2012.
u 23:41

U središtu je radnje obitelj koja ne može prestati oplakivati smrt sina i brata, čije tijelo ne mogu ni locirati ni sahraniti

Drama “Sinovi umiru prvi” Mate Matišića osvojila je, već “na prvu” u petak i subotu uvečer, publiku osječkog HNK-a. Na kazališne daske ovu urnebesnu tragediju postavio je Šibenčanin Zoran Mužić. Još prije 18 godina upravo je Osijek “kumovao” prvoj suradnji ovoga dramatičarsko-redateljskog dvojca s “Bljeskom zlatnog zuba”. Rezultiralo je to receptom za uspjeh i simpatije publike.

Provokativan komentar

Nova osječka predstava zajedno s tekstovima “Žena bez tijela” i “Ničiji sin” predstavlja Matišićev dramski triptih objedinjen pod naslovom “Posmrtna trilogija” kao beskompromisan i provokativan komentar hrvatske poratne zbilje. Ideja o “Sinovima...” autoru je stigla u njegovim rodnim Ričicama kraj Imotskog. Jednog popodneva tamo se zatekao u društvu nekolicine 30-godišnjih umirovljenika u seoskoj gostionici.

- Tamo sam susreo mladiće u dobi između 25 i 35 godina. Ponudio sam ih pićem, krenuo je razgovor i pitao sam ih čime se bave. Odgovorili su mi jednostavno, idemo u poštu i gostionicu. U poštu po mirovine, jer su svi umirovljenici, a potom u gostionicu jer se tim dragim momcima u životu ništa drugo nije događalo osim alkohola. I tu sam shvatio tu našu poratnu napetost koju sam odmah odlučio pretočiti u dramski tekst - objasnio je Matišić. U središtu je radnje obitelj koja ne može prestati oplakivati smrt sina i brata, između ostaloga zato što njegovo tijelo ne mogu ni locirati, a kamoli sahraniti. U društvu punom tridesetogodišnjih umirovljenika, oni upadaju u mrežu mafijaških trgovanja sudbinama.

Spoj glumačkih generacija

Dramski ansambl koji je “oživio” “Sinove...” svojevrstan je generacijski spoj. Dok je najmlađa glumica Ivana Gudelj, studentica treće godine Umjetničke akademije, Milenko Ognjenović već je u mirovini. Tu je i gostujući Darko Milas koji je svojevremeno bio prvak osječke Drame. Ansambl je pojačan i mladim glumačkim snagama među kojima su Miroslav Čabraja, Aljoša Čepl, ali i doajenka Ana Stanojević te Ljiljana Krička-Mitrović. Pojavljuju se još i Vladimir Tintor, Davor Panić, Aleksandar Bogdanović, Duško Modrinić i Mario Rade.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije