Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazak primadone

Preminula glasovita mezzosopranistica i vokalna pedagoginja Biserka Cvejić

VL
Autor
Denis Derk
07.01.2021.
u 14:46

U Beogradu je u 98. godini života umrla čuvena mezzosopranistica Biserka Cvejić, rođena u Krilu Jesenica kod Splita

U Beogradu je u devedeset i osmoj godini života preminula glasovita mezzosopranistica i vokalna pedagoginja Biserka Cvejić. Rođena je u Krilu Jesenica kod Splita 5. studenog 1923. godine s djevojačkim prezimenom Katušić. Djetinjstvo je provela u Belgiji jer joj je otac radio u rudnicima kraj Liegea.

Nakon Drugog svjetskog rata vratila se u Jugoslaviju i postala članica pjevačkog drušva "Ivo Lola Ribar" u Beogradu. Pjevanje je studirala na beogradskoj Muzičkoj akademiji, a još kao studentica debitirala je na sceni tamošnjeg Narodnog pozorišta. Od 1951. godine članica je beogradske Opere, a u dugoj karijeri bila je i solistica zagrebačke Opere. Biserka Cvejić bila je i stalni član bečke Državne opere gdje je dobila i prestižni status komorne pjevačice. Samo na toj sceni nastupila je 370 puta u čak dvadeset i pet uloga.

Biserka Cvejić nastupala je na doista svim najprestižnijim svjetskim opernim pozornicama od njujorškog Metropolitana i milanske Scale do londonskog Covent Gardena i napuljskog San Carla. Od operne scene oprostila se još prije četiri desetljeća s predstavama u Beogradu i Zagrebu. Među najveće njene kreacije svakako treba ubrojiti Verdijevu Azucenu, Ulriku, Amneris i Eboli, ali i Saint-Saensovu Dalilu i Bizetovu Carmen.

Iznimno je često nastupala na Splitskom ljetu, festivalu koji joj je poslužio i kao odskočna daska za međunarodnu karijeru, ali i na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Odgojila je čitav niz uspješnih opernih pjevača, a među njima posebno mjesto svakako zauzima bariton Željko Lučić. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije