Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
subversive festival

Predsjednik PEN-a: Zatvarajte ministre financija, a ne pisce!

'10.05.2013., Zagreb -  U Kinu Europa odrzano predavanje na Subversive festivalu na kojem su nazocili clanovi medjunarodnog PEN-a. John Ralston Saul, predsjednik medjunarodnog PEN-a. Photo: Marko Luku
'Marko Lukunic/PIXSELL'
12.05.2013.
u 17:24

Daša Drndić upozorila je da društvena klima nalikuje onoj prije Drugog svjetskog rata te pozvala pisce da otrijezne narod

Daša Drndić upozorila je da društvena klima nalikuje onoj prije Drugog svjetskog rata te pozvala pisce da otrijezne narod

– Pisanje knjiga samo je po sebi subverzivno – rekao je predsjednik Međunarodnog PEN-a John Ralston Saul na otvaranju skupa Subverzivna književnost organiziranog u sklopu Subversive festivala u kinu Europa.

– U situaciji ekonomskog kolapsa moramo se zapitati koliko je ministara financija u zatvoru? Koliko je zatvoreno ministara ekonomije? Koliko predsjednika? A u zatvoru je 850 pisaca. I godišnje se u svijetu ubije šezdesetak pisaca – rekao je pisac i esejist koji je u Zagreb doputovao sa sastanka Mirovnog komiteta koji se održava na Bledu. Ugledni gost kojeg su primili i predsjednik Republike i ministrica kulture posebno je pozdravio Predraga Matvejevića, s kojim se upoznao još prije rata, ali se prisjetio i dva PEN-ova svjetska kongresa održana u Dubrovniku. Na jednom od njih penovska je obitelj prvi put jedinstveno rekla ne nacizmu.

Na konferenciji je govorio i Austrijanac Markus Gauss koji odavno upozorava će euro uništiti EU. On tvrdi da pisci mogu utjecati na pokretanje sudskih istraga te da u Austriji i satirična literatura ima snagu dokaza.

Na akciju protiv situacije koja je podsjeća na godine uoči Drugog svjetskog rata poziva i naša Daša Drndić.

– I Mile Budak je bio angažirani pisac, sve zavisi s koje strane gledate. Angažman je po meni govoriti istinu. A ta istina treba biti utemeljena na nekim činjenicama. Kao što Frljić kaže da je zabrinut kada mu publika frenetično plješće, ja isto tako mislim da je dobro da čitatelje knjiga ne oduševi, nego da djeluje kao šamar koji će ih probuditi i potaknuti na akciju – veli D. Drndić kojoj je Gallimard upravo objavio francuski prijevod \"Sonnenscheina\" s kojim je ušla u najuži izbor za nagradu Independenta. (dde)

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije