Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ROMAN PAČINKO

Povijesna freska Japana i velika priča o snazi naoko krhkih žena

storyeditor/2023-06-16/pachinko.jpg
Arhiva Hena com
23.06.2023.
u 11:21

Riječ je o romanu koji se bavi korejskom dijasporom u Japanu i problemima rasizma. U fokusu se nalazi djevojka Sunja i njezina obitelj, a radnja počinje 1910. godine.

Diskriminacija, jake žene, opstanak jedne obitelji kroz nekoliko generacija koje se bore s istinskim tragedijama – to su okviri u koje je korejsko-američka književnica Min Jin Lee (rođena je 1968. godine u Seulu, a od 1976. živi u SAD-u) smjestila svoj veliki roman “Pačinko” (Hena com, urednica Nermina Husković, prijevod Mirna Čubranić, 21,10 eura).

Priča se bavi korejskom dijasporom u Japanu, koja je nailazila na nevjerojatne teškoće, pa i rasistički uvjetovane predrasude, ispričana kroz sudbinu jedne obitelji i pridruženih joj članova. Sve počinje 1910. kada se u korejskom ribarskom selu Yeondgu rodi malena Sunja, koja će kao petnaestogodišnja djevojka povjerovati da je voli čovjek koji od nje skriva činjenicu da je u Japanu oženjen i da ima tri kćeri. No tu u priču ulazi dobri samaritanac, čovjek koji će se oženiti Sunjom unatoč trudnoći i odvesti je u Japan, kamo putuje kako bi se pridružio starijem bratu i tamo radio kao protestantski svećenik. No čovjek s kojim je zatrudnjela zauvijek će ostati dio njihovih života, što će u nekim teškim trenucima značiti spas za članove Sunjine obitelji, ali u konačnici dovesti i do najveće obiteljske tragedije, samoubojstva Sunjina sina koji će kao odrasli muškarac, oženjen i otac vlastite djece, saznati istinu o svom porijeklu. I pokleknuti pred tom istinom nakon dugih godina bijega.

Ukratko, ovo je veliki roman, prava obiteljska saga koja nevjerojatno točno oslikava sve emocije koje bujaju u nekoj (naoko sasvim običnoj) obitelji, koji istovremeno govori o strašno teškom životu u kojem se treba svaki dan iznova boriti doslovno za jelo na stolu i krov koji ne prokišnjava, ali i povijesna slika jednog okrutnog vremena u kojem se pripadnici jednog naroda smatraju niže vrijednima, što im se pokazuje na svakom koraku i u svakoj sitnici svakodnevice. Ovaj roman ujedno je i velika povijesna freska o Japanu od tridesetih do kraja osamdesetih godina 20. stoljeća, ali i priča koja iznova dokazuje koliko je snage u naoko krhkim i nemoćnim ženama.

VIDEO: Promocija knjige o Cici Kranjčaru u Osijeku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije