Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Juriš u novu sezonu ciklusa Lisinski subotom

Pod parolom "Živio lisinskizam" najavljen spektakularan program

16.05.2016., Zagreb - Na konferenciji za medije predstavljena nova sezona ciklusa Lisinski subotom 2016./2017. Andre-Marc Prudent, Drazen Siriscevic, Milan Bandic, Niksa Bareza.  Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
18.05.2016.
u 11:34

“Lisinskizam” ne isključuje nikoga bez obzira na ukuse i glazbom nadvladava sve podjele, rekao je ravnatelj Lisinskog Dražen Siriščević

Uz udarničku ikonografiju s crvenim i crnim notama te parolama “Živio lisinskizam” i “Juriš u novu sezonu” jučer je predstavljen program ciklusa Lisinski subotom 2016./17.

Ravnatelj Lisinskog Dražen Siriščević govorio je o prevladavanju podjela i “izama” glazbom, a na pitanje što zapravo znači njegov novi “izam” objasnio je da lisinskizam spaja glazbom jer ne isključuje nikoga i ništa što ima vrijednost, bez obzira na ukuse.

Novi sponzor i partner

Lisinskizam, prema Siriščeviću, tako obuhvaća i komercijalno-estradne projekte.

– Oni imaju više publike, baš kao i pažnje medija, pa se klasična glazba dijelom financira i zaradom od takvih koncerata – rekao je Siriščević uz kojeg su, u znak potpore, sjedili gradonačelnik Milan Bandić i Andre-Marc Prudent, direktor Splitske banke koja je predstavljena kao novi sponzor i partner Lisinskog.

Lisinski subotom u novoj sezoni donosi dvanaest uistinu spektakularnih koncerata.

Maestro Nikša Bareza govorio je o otvaranju na kojem će izvesti monumentalnu kantatu “Gurre-Lieder” Arnolda Schönberga. Fantastično djelo s početka 20. stoljeća zahtijeva tristotinjak izvođača pa će se u prvoj izvedbi u Hrvatskoj Lisinskom sa svojim zborovima i orkestrima pridružiti još tri institucije: HRT, HNK i Muzička akademija.

Recitale će, osim Ive Pogorelića, održati i Aljoša Jurinić te virtuoz orgulja Cameron Carpenter, a gitarističko-orguljašku večer sa Zagrebačkim solistima priredit će Petrit Çeku i Pavao Mašić.

Dolaze ugledni simfonijski orkestri iz Tokija, Budimpešte i Novosibirska, dirigenti Trevor Pinnock, Ivan Fischer i Jonathan Nott, slavni violinisti Leonidas Kavakos, Vadim Rjepin i Isabelle Faust te flautist Emmanuel Pahud. Studenti zagrebačkih umjetničkih akademija pripremit će scensku izvedbu Mendelssohnova “Sna ljetne noći”, a zbor, orkestar i solisti Muzičke akademije izvest će, kao još jedan raritet nove sezone, oratorij “Mors et Vita” (Smrt i život) Charlesa Gounoda.

Stiže još jedan Steinway

Potaknut pitanjem o financijskoj potpori Grada Zagreba Lisinskom, gradonačelnik Bandić ponovio je obećanje o nabavi još jednog novog koncertnog klavira marke Steinway, pomaknuvši rok isporuke do Dana dvorane.

– Zagreb za kulturu daje mnogo više nego država, čak sedam posto svog proračuna, a trebao bi i mnogo više, barem deset do dvanaest posto da bi ostao ono što već jest, europska kulturna metropola – poručio je gradonačelnik Milan Bandić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije