Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Platforma hr.

Ples ne smije ostati zatvoren u krugu ljudi koji se njime i bave

Larisa Navojec i Tamara Curić
pixsell
23.04.2013.
u 11:42

U sljedećih pet godina hrvatski će ples biti uključen u europski, bit će dio edukativnih razmjena i programa. I to je jedini višegodišnji program iz kulture koji je dosegnuo europske fondove – kaže Tamara Curić

– Sada smo pred četrnaestom Platformom i mogli bismo reći da je to sada tinejdžer u najluđim godinama – kaže naša poznata koreografkinja i plesačica Larisa Navojec te objašnjava:

Razvoj po sedam godina

– Jako smo se trudili da u etapama po sedam godina uvijek iznova transformiramo Platformu i dodamo joj nove sadržaje. Taj su trud prepoznali mnogi i Platforma je postala međunarodno priznat projekt koji promiče mlade koreografe i suvremeni ples. Od 25. do 29. travnja na njoj će se predstaviti eminentni koreografi i plesači iz Hrvatske, regije i inozemstva, a brojni gosti, koji će, među ostalim, ovdje održati i radionice i predavanja stižu iz Poljske, Ukrajine, Mađarske, Njemačke, Srbije, Slovenije i Letonije. Štoviše, planovi su još ambiciozniji pa će od 2014. godine uz nju biti vezana i velika europska koreografska nagrada. No, kao i priča o budućnosti, podjednako je zanimljiva i priča koja nas vodi u prošlost. Kada su Larisa Navojec i Tamara Curić, koje mnogi prepoznaju po Plesnom centru Tala, počele razmišljati o Platformi, bile su mlade plesačice koje su se tek vratile u Hrvatsku sa školovanja u inozemstvu. Bilo im je jasno da mnogo toga na plesnoj sceni nedostaje, ali i da se ništa neće stvoriti samo od sebe, bez mnogo uložena truda. Bilo je to poslijeratno vrijeme kada se na plesnoj sceni osjećala velika stagnacija (i ozbiljna kriza publike) suvremenog plesa.

Ukrcaj se!

Danas situacija jest bolja iako se na osnivanju Plesne akademije tek radi, ali i dalje je vrlo prisutan i problem prostora i financiranja. O svemu će se razgovarati i na ovogodišnjoj Platformi hr., čiji je moto – Ukrcaj se!

A tijekom proteklih godina Platforma je prikazala djela stotinjak hrvatskih autora i oko 80 stranih, a većina njih svoje je prvijence pokazala upravo u Zagrebu. Danas su to eminentna imena iz svijeta plesa. I Larisa i Tamara ističu značenje medijskog proboja i kažu kako je i to bio važan dio njihova posla kako ples ne bi ostao zatvoren u uskom krugu onih koji se njime bave. Zato i jest važno svake godine pokazati ono najbolje.

I ove se godine na Platformi obilježava Međunarodni dan plesa, a upravo je program Platforme uspio probiti i europske barijere.

– U sljedećih pet godina hrvatski će ples biti uključen u europski, bit će dio edukativnih razmjena i programa. I to je jedini višegodišnji program iz kulture koji je dosegnuo europske fondove – kaže Tamara Curić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije