Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljubi s ljubavlju

Pjevački pozdrav Delmati i njegovu "Identitetu" na tisuću stranica

Lado zbor u Lisinskom
Željko Hladika/PIXSELL
30.11.2011.
u 14:18

Najdirljiviji trenutak nastao je kada se čula snimka samog Stipišića kako recitira "Testamentum"

Ljubo Stipišić je sve do svoje nedavne prerane smrti radio na svom "Identitetu", knjizi od tisuću stranica s 347 kompozicija za klape i zborove na vlastite i tuđe stihove. Deset tematskih poglavlja objedinjuje i zatvara luk od najranijih skladbi iz 1957. do onih zadnjih iz 2010. Gradska knjižnica Zadar kao izdavač privela je kraju veliki posao i impresivna je knjiga u utorak navečer u Lisinskom imala i dostojnu promociju – koncert klapa i zborova čiji su voditelji i pjevači odreda, kako je to s pozornice izgovorio Bojan Pogrmilović, "trajno inficirani Stipišićem i ne žele biti izliječeni". Delmatine izvorne skladbe, kao i obrade, na pozornici lijepo popunjene dvorane Lisinski, u kojoj je bila i Stipišićeva obitelj, pjevale su ženske i muške klape Jelsa, Ćakulone, Armorin, Samobor, Dišpet, Nostalgija, Cesarice i Grdelin. Sopranistica Vedrana Zrnić uz pratnju orguljašice Željke Spinčić otpjevala je Delmatinu "Ave Mariju", a ulomke iz majstorskih oratorijskih opusa predstavili su zborovi Lada i KUD-a INA. Prvi su, pod vodstvom Dražena Kurilovčana pjevali ulomke iz "Kalvarije", a drugi su pod Pogrmilovićevim vodstvom izveli "Smrtište", treći i posljednji dio Stipišićeva Križnog puta. O Stipišićevu značaju i suradnji s njim govorili su i dirigent Vlado Sunko te ravnatelj Gradske knjižnice Zadar Ivan Pehar.

Najdirljiviji trenutak večeri svakako je bio onaj u kojem je Lisinski ispunio glas samog Delmate, odnosno snimka na kojoj on zanosno i zaneseno izgovara svoj antologijski "Testamentum". Finale je bio zajednički nastup svih pjevača sa Stipišićevom obradom pjesme "Jute san se zajubijo". Dobar dio prve naklade impresivne knjige, bogato opremljene Stipišićevim crtežima i slikama, rasprodan je odmah nakon koncerta, a sav prihod namijenjen je zakladi Delmata čija će svrha biti promicanje Stipišićeva djela i općenito klapskog pjevanja i baštinske umjetnosti kojoj je barba Ljubo posvetio čitav život.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije