Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AMERIČKI VELIKAN

Pete Seeger dobio ispriku nakon 49 godina

16.02.2009.
u 16:28

Legenda američke folk glazbe ima skoro 90 godina, ali još uvijek ne ispušta iz ruke bendžo i gitaru svirajući pjesme o potlačenima i siromašnima, onako kako je to radio još od vremena velike krize tridesetih.

Veliki borac za ljudska prava i pravdu živi na farmi pored New Yorka, još uvijek u braku sa ženom s kojom se vjenčao 1943., sam cijepa drva i skuplja pohvale za dugu, uspješnu i malo je reći legendarnu karijeru. Prije tri godine doživio je da Bruce Springsteen jedan album posveti baš njegovu glazbenom izričaju ("We Shall Overcome: The Pete Seeger Sessions"), a sa Springsteenom je Seeger nastupio i na svečanosti Obamine inauguracije (među pratećim glazbenicima bio je i jedan od njegovih unuka).

Pjevajući slavnu pjesmu o ljepotama Amerike svog suvremenika i prijatelja Woodyja Guthrieja "This land is Your Land", stari buntovnik Seeger iskoristio je priliku i u tu poznatu pjesmu vratio originalne Guthriejeve stihove koji se rijetko pjevaju zbog političke osjetljivosti, onu o oznakama zabrane prolaza i privatnog vlasništva i što treba učiniti s njima (ignorirati ih).

Seeger je prošao cijeli put američkih ljevičara dvadesetog stoljeća: članstvo u kominističkoj omladini, podršku španjolskoj vladi u građanskom ratu, pacifističko protivljenje Drugome svjetskom ratu, ali i promjenu mišljenja nakon što je shvatio da se Hitlera mora zaustaviti, te je uredno odslužio vojsku nakon ulaska SAD u rat (mehaničar u zrakloplovstvu), a i razočaranje sovjetskim komunizmom nakon saznanja o Staljinovim čistkama i gušenja mađarskog ustanka 1956.

No, premda je od komunizma odustao, zbog odbijanja da svjedoči pred McCathyjevom komisijom, Seeger je stavljen u kućni pritvor i osuđen na 10 godina zatvora (što je poništeno na prizivnom sudu).

Nakon nastupa na inauguracijskoj svečanosti prvoga tamnoputog predsjednika, veliki glazbenik i veliki borac za ljudska prava dobio je u poznim godinama još jedno priznanje, bolje reći ispriku. Pjevaču koji je nastupio na predsjedničkoj inauguraciji ispričao se odbor srednje škole Hoover High iz San Diega, zbog događaja iz 1960. Naime, prije koncerta iz škole su od Seegera tražili da potpiše izjavu da koncert neće biti iskorišten za promidžbu komunističke agende ili zbacivanje vlasti SAD-a. Seeger je tu izjavu odbio potpisati i, uz pomoć American Civil Liberties Uniona (udruge za građanska prava) podnio tužbu sudu ističući da takva izjava ograničava njegova prava na slobodno izražavanje (suci su poništili odluku školskog odbora i Seegeru je dopušteno da nastupi).

A skoro pola stoljeća kasnije, školski odbor je u današnjem sazivu jednoglasno donio rezoluciju kojom se ispričavaju velikom glazbeniku i "duboko žale" zbog onog što su njihovi prethodnici zahtijevali. U pismu isprike, članica odbora Katherine Nakamura formalno je istaknula da pruža ruku pomirenja čovjeku koji je odavno etabliran kao "jedna od naših najdražih nacionalnih vrijednosti". Ispriku je Pete Seeger je s velikim zadovoljstvom uvažio i prihvatio.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije