Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
muzeji u pandemiji

Pad prihoda i broja posjetitelja u hrvatskim muzejima veći od 50 posto

04.12.2020.
u 11:08

MDC je proveo online istraživanje o utjecaju pandemije na hrvatske muzeje.

Uoči plenarnog sastanka Europske grupe za muzejsku statistiku (EGMUS) održanog krajem studenoga, MDC je proveo online istraživanje o utjecaju pandemije na hrvatske muzeje prema kojem gotovo dvije trećine – 74 posto ispitanih bilježi pad broja posjetitelja 50 – 100 posto, a 63 posto ispitanih ima gubitke u prihodima veće od 50 posto. 

Od 162 muzeja iz Upisnika javnih i privatnih muzeja u Republici Hrvatskoj na anketu je, izvijestili su, odgovorilo njih 97, odnosno 60 posto. Prikupljani su podaci za razdoblje od 1. siječnja do 31. listopada 2020., a anketa je sadržavala dvanaest pitanja koja su istražila dugotrajnost i stupanj zatvorenosti muzeja, pad posjećenosti u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, korištenje digitalnih kanala za komunikaciju s publikom, postotak povećanja objava o muzejskim sadržajima kao i postotak online korisnika, gubitak dijela odobrenih sredstava za programsku djelatnost kao i gubitak vlastitih prihoda.

Rezultati ankete pokazuju da su svi ispitani muzeji bili barem neko vrijeme zatvoreni tijekom lockdowna. Razdoblje zatvorenosti kreće se od dva tjedna pa sve do nekoliko mjeseci, a gotovo polovica ispitanih navela je da su bili zatvoreni za javnost u trajanju od 5 ili 6 tjedana. Ipak, najčešći uzrok dulje zatvorenosti muzeja posljedice su potresa koji je pogodio Zagreb. Zatvorenost muzeja uzrokovala je pad u broju posjeta, a čak 18 posto muzeja imalo je pad od 80 – 90 posto. Njih šest posto iskazalo je gotovo potpuni pad posjećenosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije