Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gledali smo "Mimi" koja stiže u HNK

Ostataci Puccinija u postapokaliptičnom umjetničkom skloništu

MIMI, scenes de la vie de boheme, librement inspire de La Boheme de Puccini, mise en scene de Guillaume Vincent, direction musicale Jean Deroyer au theatre des Bouffes du Nord du 18 au 26 novembre 2014. Avec: Camelia Jordana et l'ensemble Court-circuit. (
24.11.2014.
u 08:04

Junaci Puccinijevih opera provučeni su kroz filtere različitih žanrova

Nakon puta u Pariz, na poziv zagrebačkog HNK, najprije treba odgovoriti na pitanje je li pariški Théâtre des Bouffes du Nord institucija dostojno da s njom u koprodukciju uđe zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište kojem često tepamo kao matičnoj, najvažnijoj i prvoj nacionalnoj kazališnoj kući u Hrvatskoj. Dakako da jest. Bouffes du Nord je institucija iza koje, doduše, već desetljećima stoji i francuska država, ali što je mnogo važnije, i veliki umjetnički autoritet Petera Brooka. I premda legendarni redatelj već tri godine više ne vodi tu kuću, ona je i dalje njegov pariški dom i svetište jednog od najvećih suvremenih kazališnih kultova.

Stiže i Opéra comique

Uz to, današnji direktor Olivier Mantei ujedno vodi i parišku Operu comique iz koje će u Zagreb na proljeće stići Debussyjeva opera Pelléas i Mélisande, što će valjda zadovoljiti sve zahtjeve za institucionalnom ravnopravnošću umjetničkih vanjskih poslova.

No, prije toga će u siječnju u Zagrebu zaigrati Mimi, prošlog tjedna premijerno izvedena u Parizu.

Potpuno oronuli interijer kazališta kraj pariškog Sjevernog kolodvora pojačava dojam da gledamo neku umjetničku družinu koja se u nekom skloništu, gdje je čudom preživjela apokalipsu, prisjeća Puccinija i njegovih opera, a osobito La Bohème.

Burleskno i lirsko

- Ja jako volim Puccinija - rekao mi je prije izvedbe mladi skladatelj Frédéric Verrières, autor te "slobodne adaptacije opere La Bohème". Nakon odgledane predstave ta mu se ljubav ne može poreći, kao ni znanje s kojim je original propustio kroz filtere različitih žanrova, kroz prizore i krajnje burleskne, ali i potresno lirske, kakav je i u ovoj verziji kraj. Prve izvedbe u Zagrebu, u siječnju, pratit će desetero svirača Orkestra HNK, ali šestoro pjevača doći će iz Pariza, a među njima i dvije Mimi koje se nadopunjuju: mlada francuska pop zvjezdica Camélia Jordana i operna pjevačica Judith Fa. Predstav je luckasta i mjestimice doista lucidna, a ansambl mlad i nadobudan - baš kao i junaci Puccinijevih prizora iz boemskog života Pariza.

>> Staro pariško kazalište koje je postalo dom legendarnog P. Brooka

Komentara 1

NE
Neba
23:48 24.11.2014.

postapokaliptično kazalište dolazi poslije apokalipse (Vrgoc)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije