Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europa u Zagrebu

Osmi festival svjetskog kazališta nudi pet atraktivnih predstava

megalopolis
arhivska slika
01.09.2010.
u 15:30

Osmi festival svjetskog kazališta i ove recesijske godine u Zagreb dovodi pet atraktivnih predstava iz Njemačke, Belgije i Francuske.

Predstavom poznate Peeping Tom skupine iz Bruxellesa “Ulica Vandenbranden 32” u petak, 17. rujna, u Hrvatskon narodnom kazalištu u Zagrebu počinje 8. festival svjetskog kazališta.

Manji budžet

- Iako raspolažemo s trideset posto manjim budžetom, osigurali smo još četiri atraktivne predstave, među njima i “Moj tajni vrt” Stanislasa Nordeya i Falka Richtera koja je prije dva mjeseca praizvedena u Avignonu i ovo joj je prvo gostovanje u inozemstvu, kaže Dubravka Vrgoč, umjetnička ravnateljica festivala koji nema problema s publikom.

Drugi umjetnički ravnatelj Ivica Buljan ističe njemački blok, predstavu “Megalopolis” koreografkinje Constanze Macras i DorkyParka i Schaubühne am Lehniner Platz iz Berlina te napose predstavu “U Moskvu! U Moskvu!” velikoga Franka Castorfa iz berlinskog Volksbühnea.

- Castorf je jedan od ključnih redatelja koji se može nazvati najčešće imitiranim redateljem u posljednja tri desetljeća. Ovoga puta je radio na ključnom tekstu građanskoga kazališta, Čehovljeve “Tri sestre”, a predstava u Zagreb dovodi sjajne njemačke glumce i izvrsnog scenografa i kostimografa Berta Neumanna.

Predstava je prvi put izvedena u Moskvi na Čehovljevu festivalu, a završna verzija ima premijeru u Berlinu 16. rujna, dok će je Zagrepčani ekskluzivno vidjeti 1. i 2. listopada, i to na sceni Zagrebačkog kazališta mladih.

No, među predstavama se ističe, uz “Megalopolis”, još jedna plesna predstava, “Izvan konteksta za Pinu” redatelja Alaina Platela te Les Balletsa C de la B iz Genta.

Sjećanje na Pinu Bausch

Riječ je o predstavi sjećanja na veliku njemačku koreografkinju Pinu Bausch koja je umrla lani 30. lipnja. Iako nikada nije bila u Zagrebu, njene predstave tu nisu nepoznanica.

Ulaznice za festival moći će se nabaviti od 6. rujna. I dok Dubravka Vrgoč tvrdi da se ove godine predstave neće baviti ratom i politikom, nego intimističkim umjetničkim ispovijedima, Buljan ističe da Festival svjetskog kazališta ostaje vjeran svojoj koncepciji: ugošćava majstore autorskog kazališta i suvremene kazališne tendencije.

Za njemačka gostovanja Festival se zahvaljuje pomoći zagrebačkoga Goethe instituta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije