Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HNK Rijeka

Opera "Pagliacci", remek-djelo verizma, zadnja riječka premijera

opera , Pagliacci, HNK Rijeka
arhiva VL
24.05.2011.
u 10:36

Najveću popularnost stekla je Canijeva arija poznata pod naslovom "Smij se, bajaco" koju će u riječkoj produkciji interpretirati dvojica sjajnih tenora, domaći Davor Lešić na premijeri i slovenski Janez Lotrič na izvedbi dan kasnije

Posljednja ovosezonska premijera riječkog HNK Ivana pl. Zajca Leoncavallova je opera "Pagliacci", remek-djelo verizma, opera o ljubavi, ljubomori, zavisti i ubojstvima. Premijera je u  utorak 24. svibnja 2011. godine u 19.30 sati pod dirigentskim vodstvom maestra Igora Vlajnića i u režiji gosta  Plamena Kartalova.

Prema riječima ravnatelja riječke Opere Ozrena Prohića, opera "Pagliacci" zbog svoje dramatičnosti može egzistirati te biti zanimljiva i kao samostalno izvedeno djelo, iako je uvriježena praksa da se ta ona  izvodi uz  "Cavalleriju rusticanu". No, riječki se HNK odlučio za drugačije rješenje pa će "Cavalleriju"  izvoditi  na otvorenom u sklopu  Riječkih ljetnih noći.

- "Pagliacci" Plamena Kartalova režiran je s velikom pažnjom, u iznimnoj dramatičnosti i s filmskom igrom izvođača – kazao je Prohić.

"Pagliacci" je priča o vođi komedijaške skupine Caniju koji za vrijeme trajanja predstave ubija svoju ženu i njezina ljubavnika Silvija te o Toniju koji potajno čezne za nedostižnom Neddinom ljepotom. Najveću popularnost stekla je Canijeva arija poznata pod naslovom "Smij se, bajaco" koju će u riječkoj produkciji interpretirati dvojica sjajnih tenora, domaći Davor Lešić na premijeri i slovenski Janez Lotrič na izvedbi dan kasnije, 25. svibnja. Upravo je ta arija poznata svijetla točka mnogih velikih pjevača poput slavnog Talijana Enrica Carusa, koji su njome ostvarili najveće domete operne produkcije.

Ulogu Nedde interpretirat će dvije sjajne riječke sopranistice: Olga Kaminska koja će pjevati na premijernoj izvedbi te Olga Šober koja će istu ulogu tumačiti sljedeću večer. Uloga Neddina ljubavnika Silvija povjerena je baritonu Robertu Kolaru. Ulogu negativnog lika Tonija koji podmeće nož u Canijevu ruku pjevat će, na prve dvije izvedbe, riječkoj publici dobro poznati zagrebački bariton Siniša Hapač koji je briljirao u "La forzi del destino", potom gost Armando Puklavec i domaći bariton Mirko Čagljević. Komedijaša Beppa igrat će Sergej Kiselev i Marko Fortunato.

U predstavi uza zbor i orkestar riječkog HNK Ivana pl. Zajca sudjeluje dječji zbor "Toretta" koji je uvježbala Suzana Matušan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije