Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HFD

Okrugli stol "Umjetnost i društveni angažman" u klubu MaMa

siniša labrović
arhiva
24.11.2011.
u 16:36

Ideja je okruglog stola da se eksplicira veza između umjetnosti i društvenog (ili društveno-političko-ekonomskog) konteksta, odnosno između umjetničkog rada i njegove društveno-političke relevantnosti i/ili angažiranosti

"Umjetnost i društveni angažman" naziv je okruglog stola koji će se održati u kulturnome klubu MaMa u Preradovićevoj ulici 3. prosinca od 18 sati. Sudjeluju Nataša Govedić, Nicole Hewitt, Leonida Kovač, Andreja Kulunčić, Siniša Labrović i Vili Matula.

Ideja je okruglog stola  da se eksplicira veza između umjetnosti i društvenog (ili društveno-političko-ekonomskog) konteksta, odnosno između umjetničkog rada i njegove društveno-političke relevantnosti i/ili angažiranosti. Neki smatraju da je sama sintagma "umjetnost i društveni angažman" problematična jer je tautologična s obzirom na to da nema umjetnosti koja nije društveno angažirana, odnosno da umjetnost koja nije društveno angažirana i nije umjetnost.

No moramo biti svjesni da mnogi umjetnici/ice ne djeluju pod tim principom, nego smatraju umjetnost odijeljenom od "vanjskog svijeta" ili je čak smatraju oazom subjektivnosti, privatnosti i intimnosti, pa stoga njihovo djelovanje često svršava u larpurlartizmu, a s javnošću komuniciraju jedino zahvaljujući manjoj ili većoj medijskoj spektakularizaciji njihova umjetničkog rada. Nadalje, ako uvedemo distinkciju između "obične" društvene osviještenosti i deklarirane društvene angažiranosti, vidjet ćemo da se i među umjetnicima/icama čiji je rad društveno relevantan može praviti distinkcije. Osim toga, društveni angažman umjetnosti i umjetnika/ica razlikuje se i s obzirom na različita područja umjetnosti, pravce i žanrove. Brojna su pitanja koja se pod vidom ove teme mogu otvoriti, a o nekima od njih od njih zasigurno će biti diskutirano tijekom rasprave na ovom okruglom stolu.

Okrugli stol održava se u sklopu simpozija "Filozofija i umjetnost" (Zagreb, 1.-3. 12. 2011. ), koji organizira Hrvatsko filozofsko društvo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije