Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga

"Odrubljena glava" Iris Murdoch u izdanju Naklade Ljevak

nova knjifga, Odrubljena glava, Iris Murdock
arhiva Ljevak
10.04.2013.
u 15:00

Autorica donosi zamršenu priču o ljubavi, preljubu, incestu, prevari, samozavaravanju, ljubomori i pokušaju samoubojstva - stilom prožetim ironijom i satirom te zapletom i preokretima dostojnima francuske farse

U romanu \"Odrubljena glava\" – koji se smatra njezinim „najčitkijim“, najzabavnijim i najkomunikativnijim romanom - Iris Murdoch iznosi zamršenu priču o ljubavi, preljubu, incestu, prevari, samozavaravanju, ljubomori i pokušaju samoubojstva - stilom prožetim ironijom i satirom te zapletom i preokretima dostojnima francuske farse. U većini njezinih romana glavni lik je i najveći manipulator, no ovdje nikad ne znaš tko koga pokušava izmanipulirati – počevši od glavnog junaka Martina Lynch – Gibbona, njegove nenadmašno manipulativne supruge Antonije i njezinog ljubavnika i psihoanalitičara Palmera Andersona te Andersonove sestre, antropologinje Honor Klein, koja je jedan od najfascinantnijih među nezaboravnim likovima njezinih romana. Koristeći svoj poznati talent u razvijanju likova i radnje, opisu scena i građenju napetosti koji joj je priskrbio status modernog klasika, Murdoch dovodi priču do neočekivanog klimaksa i još neočekivanijeg raspleta.

Iris Murdoch, plodna britanska spisateljica, ostat će zapamćena kao pisac i filozof koji je uspio proniknuti duboko u tajne ljudske psihe. Njezina prva knjiga, tiskana 1953. godine, bila je uvod u Sartreovu filozofiju, a godinu dana kasnije objavljen joj je prvi roman, \"Pod mrežom\". To djelo otkriva snažan utjecaj  Sartreove, egzistencijalističke filozofije te drama Samuela Becketta, najavljujući autoričinu trajnu zaokupljenost filozofskim temama u kasnijim djelima. Nakon romana \"Pod mrežom\" slijedili su \"Bijeg od očaravatelja\", \"Pješčani zamak\", \"Zvono\" i mnoga druga djela, uključujući \"Stroj za svetu i profanu ljubav\", koji je 1974. dobio Whitbreadovu nagradu te \"More, more\", koje je 1978. nagrađeno drugom prestižnom britanskom nagradom - Bookerom.

Roman „Odrubljena glava“ adaptiran je 1963. za kazalište, a 1970. i za fi lm, u kojem su glumili Claire Bloom, Lee Remick, Richard Attenborough i Ian Holm, a u hrvatskom prijevodu upravo ga je objavila Naklada Ljevak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije