Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
J. Tordo Tri života

Od fašističkog režima u španjolskoj do 11. rujna 2001.

tri_zivota_kultura_040612
arhiva
09.06.2012.
u 15:01

Ovo jest priča koja se zbog brojnih zagonetki i isprepletenih tajni koje uključuju i ubojsva čita kao uzbudljivi triler, ali je ujedno i mnogo više od toga – djelo istinskog majstora pera koji pred nas postavlja galeriju ljudskih sudbina

Naklada Ljevak /139 kn/ Ima li svatko od nas tri života? Ili ih imaju glavni junaci ovog uzbudljivog romana – tajanstveni Antonio Millhouse Pascal i zbunjeni mladić koji stiže na njegovo imanje kako bi postao tajnik, osoba od posebnog povjerenja u zagonetnim i zlokobnim poslovima koji se objašnjavaju tek pred sam kraj ove priče? Njihovi životi susreću se slučajno, ali ostaju zauvijek isprepleteni, a kroz tu povezanost autor João Tordo, koji je za ovaj roman 2009. godine dobio prestižnu nagradu José Saramango za autore do 35 godina, donosi samo njemu svojstven prikaz povijesti Europe koja seže do uspostave fašističkog režima u Španjolskoj, a teče sve do 11. rujna 2001. godina.

Rušenje Svjetskog trgovačkog centra postaje tako svojevrsni kraj te povijesti, ali i svih života koji su prepleteni u ovom romanu. Ovo jest priča koja se zbog brojnih zagonetki i isprepletenih tajni koje uključuju i ubojsva čita kao uzbudljivi triler, ali je ujedno i mnogo više od toga – djelo istinskog majstora pera koji pred nas postavlja galeriju ljudskih sudbina, a svakog od svojih junaka čitatelju predstavlja minucioznom motivacijom.

Konačni je dojam, nakon što se sklope korice ove knjige, kao da su živjeli tu negdje oko nas, kao da smo u njihove živote i sami bili uključeni ili kao da nam ih je prepričao čovjek kojemu potpuno vjerujemo. Upravo ta vjera u pročitane riječi ključni je dokaz rijetkog literarnog umijeća. Možda ono nije po svemu prilagođeno našem literarnom ukusu, ali je svakako ono koje nas tjera da s posebninm uzbuđenjem čekamo novo štivo istog autora.

Komentara 1

Avatar prgavi
prgavi
16:23 09.06.2012.

Njihovi životi susreću se slučajno, ali ostaju zauvijek isprepleteni ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Pa, uglavnom... to tako ide?! Koliiko toga je isplanirano vs slucajnog, u jednom zivotu, vjerujem da bi *slucajnost* prevagnula puno puta... Procitao sam knjuigu João Torda, ali me nije bas 'zgrabila'... i sam ne znam zasto. Ponekad i ne mora biti zbog autora (majstora pera), vec zbog nasih osobnih prilika, osjecaja u danom trenutku... Kao sto je 'zapisano', postoji vrijeme za sijanje i vrijeme za zetvu... vrijeme ljubavi, a i vrijeme mrznje... Vrijeme kada potoci zubore... i vrijeme suse... pitam se... Vrijeme za citanje knjiga... Nemam nista protiv João Torda, vjerovatno cu mu dati 'novu priliku'...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije