Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15 naslova

Objavljene nominacije za nagradu 'Libar za vajk'

Foto: Promo
1/18
15.11.2018.
u 14:06

U izbor za ovogodišnju nagradu Libar za vajk ušli su knjižni naslovi nakladnika koji sudjeluju na 24. Sa(n)jam knjige u Istri, a objavljeni su od 1. listopada 2017. do 1. listopada 2018. godine.

Direktorica Sa(n)jam knjige u Istri, Magdalena Vodopija, načelnik Općine Medulin, Goran Buić, članica uprave Arena Hospitality Group, Manuela Kraljević te članica stručnoga žirija za izbor knjiga za Libar za vajk, Vlatka Balinčić, predstavili su nagradu publike pulskog sajma – Libar za vajk, objavivši nominirane naslove za ovu godinu.

Nagrada Libar za vajk utemeljena je prije četiri godine. Radi se o nagradi za knjigu koja će, po mišljenju ponajboljih hrvatskih knjižara i čitalačke publike Sajma, generacijama ostati u obiteljskim knjižnicama, čuvana, zbog svoje svevremene vrijednosti, za vajk, zanavijek, zauvijek. Povezujući autore, nakladnike, knjižare i publiku, nagrada ističe iznimne nakladničke projekte – one koji nisu isključivo komercijalni, ali su itekako relevantni.

U izbor za ovogodišnju nagradu Libar za vajk ušli su knjižni naslovi nakladnika koji sudjeluju na 24. Sa(n)jam knjige u Istri, a objavljeni su od 1. listopada 2017. do 1. listopada 2018. godine. Popis od petnaest naslova sastavili su članovi stručnoga žirija – Vlatka Balinčić, Dražen Dabić i Dragana Vujatović – renomirani hrvatski knjižari, od kojih je svaki predložio pet naslova, predvidjevši, na temelju svojega dugogodišnjeg iskustva, koje od objavljenih knjiga mogu trajati zauvijek – za vajk.

Vlatka Balinčić predstavila je nominirane naslove, prema odabiru članova stručnoga žirija.

NOMINIRANI NASLOVI

Odabrao Dražen Dabić (Bibliofil):

Julian Barnes: Jedina priča, Opus Gradna

Ješa Denegri: Gorgona, Avantgarde Museum

Karl Ove Knausgaard: Jesen, Naklada OceanMore

Matko Meštrović: Do kuda? Do kada?, Hrvatska sveučilišna naklada

Skupina autora: Šezdesete u Hrvatskoj – Mit i stvarnost, Školska knjiga i MUO

Odabrala Dragana Vujatović (Superknjižara):

Ingmar Bergman: Rođeni u nedjelju, Disput

Pavel Gregorić, Željko Porobija: Horizonti ateizma, In. Tri

Pieter M. Judson: Povijest Habsburškog Carstva, Sandorf

Skupina autora: Močvara i priča o URK-u – 20 godina nezavisne kulture uz Močvaru i URK, UPI 2M

Grigor Vitez, Peter Škerl: O zecu koji se volio smijati, Ibis grafika

Odabrala Vlatka Balinčić (Castropola):

Julijana Adamović: Divlje guske, Hena com

Gordana Gadžić: Hod po rubu, s Ivicom, Školska knjiga i Teatar Rugantino

Georgi Gospodinov: Fizika tuge, Fraktura

G. W. F. Hegel: Filozofija povijesti, Jesenski i Turk

Igor Mandić: Predsmrtni dnevnik, VBZ

Nagradu, staklenu skulpturu dizajnera Mauricija Ferlina i 10.000 kuna, koje osvajaju i nakladnik i autor knjige, sponzoriraju Arena Hospitality Group, Općina Medulin i TZ Općine Medulin.

O tome koja će od nominiranih knjiga ponijeti titulu „libra za vajk“ 2018. odlučit će glasovi kupaca pulskoga sajma u razdoblju od 29. studenog do 7. prosinca 2018.

Trezor nagrade Libar za vajk

- Od samog osnivanja nagrade Sajam je u potrazi za mjestom u Istri u kojem će se, za buduća pokoljenja, u posebnom trezoru čuvati 'libri za vajk'. Želja nam je da ova jedinstvena nagrada ima i element komunikacije, ne samo s pulskim i istarskim čitateljima već i sa svim putnicima i namjernicima koji dolaze u Istru. Zato smo i izabrali Medulin, kao najpropulzivniju turističku točku Istre, mjesto koje na poseban način oblikuje svoju turističku ponudu u kojoj je na visokom mjestu promocija kulturnih i umjetničkih dosega našeg prostora – istaknula je direktorica Sajma, Magdalena Vodopija.

- U realizaciju trezora krenut će se u rujnu sljedeće, 2019. godine, ususret obljetničkom 25. Sa(n)jam knjige u Istri. Prostor trezora predviđen je u novoj knjižnici nove osnovne škole u Medulinu. U njemu će se čuvati prototip nagrade, primjerak godišnjih povelja te nagrađene knjige. Ideja je da Općina Medulin sa Sajmom knjige u Istri razvije permanentnu aktivnost na relaciji Medulin‒Pula pokretanjem trezora za nagradu Libar za vajk kao punkta književnosti važnog za cijelu Hrvatsku - istaknuo je načelnik Općine Medulin, Goran Buić.

Nagradu Libar za vajk utemeljila je Udruga Sa(n)jam knjige u Istri, a dosadašnji dobitnici nagrade su Miljenko Jergović, za knjigu Sarajevo, plan grada, Olja Savičević Ivančević, za knjigu Pjevač u noći, i Orhan Pamuk, za knjigu Čudno je u mojoj glavi.

Ključne riječi

Komentara 1

OO
onako_ovlaš
16:10 16.11.2018.

dobar izbor naslova,vrhunski,možda bi sam izbor trebao dobiti nagradu jer, ruku na srce, teško da će, recimo, matko meštrović s novom reciklažom svojih prethodnih desetak knjiga ući u budućnost obiteljskih biblioteka,ono za vajk,naime nije uspio ući ni sa prethodnim....itd,kakav korumpirani amaterizam

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije