Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RUKOPISI

Umjesto spaljen, Kafka će biti digitaliziran

08.08.2019.
u 11:49

Nakon pravne bitke koja je trajala gotovo cijelo desetljeće, posljednji dio kolekcije nikad objavljenih zapisa Franza Kafke stigao je u Izraelsku narodnu knjižnicu iz koje najavljuju kako će svi rukopisi biti digitalizirani i javno dostupni na internetu.

Kafka, češki Židov rođen u Pragu i jedan od najutjecajnijih avangardnih pisaca prošlog stoljeća, pisao je na njemačkom jeziku, a za svoga života nije objavio mnogo djela, već su njegove priče većinom izlazile u časopisima. Sve je svoje zapise, objavljene i neobjavljene, prije svoje prerane smrti od tuberkuloze 1924. godine, odlučio ostaviti jednom od svojih najboljih prijatelja, umjetniku Maxu Brodu, pod uvjetom da ih nakon njegove smrti spali. Brod ga, nasreću, nije poslušao, a njemu dugujemo neka od najcjenjenijih Kafkinih djela poput “Procesa”, “Dvorca” i “Amerike”. Brod je umro 1968. godine, a oporučno je sva Kafkina djela u svom posjedu odlučio ostaviti Izraelskoj narodnoj knjižnici i zemlji u kojoj je proveo posljednjih 30 godina života nakon bijega pred nacističkom okupacijom Čehoslovačke. Međutim, njegova tajnica Esther Hoffe, koja je bila zadužena za provedbu oporuke, neke od rukopisa prodala je za navodno astronomske iznose, a ostatak ostavila svojim kćerima koje su se do posljednjeg daha borile za svoju ostavštinu.

Sud na koncu nije presudio u njihovu korist, a dr. Stefan Litt, kustos Izraelske narodne knjižnice, priopćio je kako se među spisima, sada u njihovu posjedu, nalaze stotine pisama, rukopisa, dnevnika, bilježnica, crteža, od kojih se ističu tri rukom pisane verzije priče “Pripreme za vjenčanje na selu” te bilježnica u kojoj je Kafka vježbao hebrejski jezik s do sada nepoznatim kraćim tekstovima.   

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije