Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
...Iz noći u dan

Novi album Grette top je proizvod po svjetskim mjerilima. Jesmo li i mi svijet, drugo je pitanje

Spona/Aquarius
11.12.2023.
u 10:18

Osam majstorski odsviranih, posloženih i produciranih pjesama na albumu izravno bi moglo ući na neki album The Killersa ili U2

Zagrebački rock bend Gretta objavio je šesti studijski album "... Iz noći u dan". Kad sam prije godinu dana telefonski razgovarao s Denykenom – ključnim domaćim producentom, koji je tada dobivao Rock&Off nagradu za životno djelo – rekao mi je kako radi na novom albumu Grette.

No, rekao mi je tada i ono što svi znamo, otprilike, "imaju sjajan materijal, odlične pjesme, ali kako to pozicionirati na domaćoj sceni kad smo otišli kvragu i klika se na budalaštine". Album "... Iz noći u dan" (Spona/Aquarius) daje odgovor na to pitanje, ali samo u slučaju kad bismo bili Velika Britanija ili SAD.

Osam majstorski odsviranih, posloženih i produciranih pjesama na albumu izravno bi moglo ući na neki album The Killersa ili U2, koji su sličnim singlom "Atomic City" u Americi stigli na vrh Billboardove top-liste, samo kad bi Hrvatska bila Amerika. Ali nije, i to je problem. Jer, ovih osam pjesama idealna su mainstream modern-rock ponuda s domaćeg terena, glazba kakvu od stranih bendova nemilice puštaju domaći radiji. Ima tu dovoljno radiofonične privlačnosti i melodija da se pjesme nemilice "izližu" i "vrte" po programima, a kad bismo bili Velika Britanija ili Amerika, pretpostavljam da bi se to i dogodilo.

Dodatak ženskih pratećih vokala možda je najveća novost u uigranoj mašini Grette koja odavno svira besprijekorno, a ima i pjesme koje strukturom i energijom zvuče, seljački rečeno – svjetski. Da se ne zeznu u namjerama i sve potvrde, album je snimljen u dva grada, Zagrebu i Zadru. Prvi dio albuma – pjesme "Heroj", "... Iz noći u dan" i "Prepoznaješ li me" – snimljen je uživo u zadarskom TwentyTwenty Studiju, s još jednim sjajnim producentom, Jerom Šešeljom.

Drugi dio albuma – pjesme "Astronaut", "Crv", "Ljetna kiša", "Najbolje tek slijedi" i "Iluzija" – snimljen je u studiju spomenutog Denisa Mujadžića Denykena, i to je dio u kojem su prateće vokale otpjevale Lara Prskalo, Slavica Šimunec i Katarina Medanić. Sve zajedno zvuči kao top skockani proizvod po mjerilima svjetske srednje struje, a jesmo li i mi svijet, drugo je pitanje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije