Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
47. zagrebački salon

Nikoli Bašiću glavna nagrada Salona za kornatsko Polje križeva

'29.11.2012., Zagreb - Gliptoteka HAZU, 47. Zagrebacki salon arhitekture. Nagradjeni autori. Nikola Basic, Neno Kezic, Emil Sverk Photo: Goran Jakus/PIXSELL'
'Goran Jakus/PIXSELL'
30.11.2012.
u 15:48

Gradonačelnik Milan Bandić laureatima predao 11 nagrada Salona, posebna nagrada pripala je Branku Silađinu za dugogodišnju potporu arhitekturi

Najtužnije arhitektonsko djelo dobilo je najveću, Veliku nagradu 47. zagrebačkog salona, otvorenog preksinoć u Gliptoteci HAZU! I to zasluženo. Riječ je o Polju križeva, spomen obilježju stradalim kornatskim vatrogascima koje je projektirao arhitekt Nikola Bašić. Ovogodišnji je Zagrebački salon posvećen arhitekturi i urbanizmu, a selektor mu je bio poštovani profesor i arhitekt Dražen Juračić koji je, uz gradonačelnika Milana Bandića, zamjenika ministrice kulture Zlatka Uzelca i akademika Borisa Magaša otvorio Salon pred više stotina uzvanika! Iz gradonačelnikovih su ruku nagradu primili dobitnici triju jednakovrijednih nagrada i šest posebnih priznanja.

Od butika do suhozida

Za hotel Lone u Rovinju nagrađeni su 3LHD; za Filozofski i Učiteljski fakultet u Rijeci nagrađeni su Hildegarda Auf-Franić, Sven Franić i Vanja Rister, a za Studentski dom u Splitu nagrade su dobili Neno Kezić i Emil Šverko.

Posebnu je Nagradu za trajni doprinos Zagrebačkom salonu dobio arhitekt Branko Silađin. A posebna su priznanja dobili Goran Andlar i Branka Aničić; Udruga Dragodid.org; Vanja Ilić za Otvoreni Atelier Donassy; Vedran Jukić i Nikica Kronji; Filip Kobzinek; Marin Mikelić i Tomislav Vreš.

Tko voli arhitekturu, uživat će u izloženim radovima, uz koje je postavljena i izložba dobitnika nagrade 44. zagrebačkog salona Andreja Uchytila i Renate Waldgoni, čime se najavljuje njihova retrospektiva 2013. godine.

– Htjeli smo pokazati tko predvodi arhitektonsku struku i odgovara za nju – kaže za Večernji list selektor Dražen Juračić – Važnije od svih prijepora jest pitanje na koji način arhitekti i urbanisti artikuliraju našu praksu. Kriza je donijela dramatičnu promjenu društvenih vrijednosti. Nalik je na krizu 30-ih – govori Juračić.

Štedne, a ne plesne kuće

– Svi obrasci rada i načina rada, bez obzira na cijenu, bit će radikalno promijenjeni – tvrdi selektor Juračić.

A u nekim aspektima već jesu...

– Na primjer? Izgradnja resorta, urbanih vila, shopping mallova, ili gradnja koja zahtijeva velike arhitektonske zahvate poput izgradnje kampusa. Sve su to investicije koje neće imati stvarnu budućnost kad dođe do stvarne krize. Na djelu je već i preformulacija sustava vrijednosti i uzoraka kojima se gradi...

Tako su se hoteli nekada gradili s velikim salonima za ples (kao opatijski Kristal ili zagrebačka Esplanada). A sada se u hotelima, umjesto plesnih, grade goleme fitness-dvorane. Uočljiva je promjena ponašanja. Ukida se nepotrebno trošenje. Zato i raste zanimanje za tzv. štedne kuće. Skromnost je novi luksuz! A mi upravo i afirmiramo radove koji idu u tom smjeru. Vidi se to i u izboru nagrađenih – zaključuje Dražen Juračić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije