Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Djevica Marija

Nema majstora koji joj nije posvetio djelo

Rijeka: Predsjednica Grabar-Kitarović na proslavi Velike Gospe na trsatskom svetištu
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/5
15.08.2020.
u 22:30

Lik Djevice Marije jedan je od najčešćih umjetničkih motiva u povijesti umjetnosti

Lik Blažene Djevice Marije jedan je od najčešćih umjetničkih motiva u povijesti umjetnosti, zauzima središnje mjesto u kršćanskoj ikonografiji te je jedan od najvećih izvora umjetničkog nadahnuća. Jedan od najstarijih nam prikaza Gospe, iz 2. stoljeća, nalazi se u Priscilinim katakombama u Rimu. Najstarija hrvatska Bogorodica, iz 11. stoljeća, pronađena je na kamenom zabatu oltarne pregrade iz katedrale sv. Marije u Biskupiji pokraj Knina.

Uz mnoge se slike vežu i legende – poput one Čudotvorne Gospe Trsatske koju je, prema predaji, naslikao sv. Luka, a građanima Trsata poslao papa Urban V. 1367. A u renesansi gotovo i nema majstora koji neko od svojih djela nije posvetio upravo Blaženoj Djevici Mariji.

Slikali su je tako i Leonardo da Vinci, Rafael i Tizian, a znamenita je i Michelangelova Gospa u veličanstvenoj skulpturi Pietà u bazilici sv. Petra u Vatikanu. Od hrvatskih, poznata je i Gospa od Cavtata našega velikog umjetnika Vlahe Bukovca u Franjevačkom samostanu u Cavtatu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije