Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stroge mjere na Velesajmu

Nakladnici će manje zaraditi, ali kupcima je ljepše bez gužve

12.11.2021.
u 10:36

Na ovogodišnji Interliber moglo bi doči i do 70 000 ljudi, ali prodaja knjiga manja je nego prije dvije godine.

– U srijedu sam nastupao na Interliberu promovirajući “Okretište” i moram priznati da je sajam odlično organiziran, usudio bih se reći da je meni bilo bolje nego kad su one goleme gužve. Ima sjajnih štandova, zanimljivih knjiga po povoljnim cijenama, atmosfera je odlična, bilo je i dosta ljudi. Mjere protiv korone su također dobro organizirane, tako da moram pohvaliti ljude koji su sudjelovali u ovoj organizaciji, ja sam se stvarno odlično osjećao – izjavio nam je poznati hrvatski pisac Damir Karakaš, koji je u srijedu navečer u petom paviljonu u programu Premium Zajednice nakladnika i knjižara predstavio roman “Okretište” koji mu je objavio Disput.

A veliki upitnici oko broja posjetitelja na ovogodišnjem koronskom Interliberu polako se raspleću. Tako je, prema podacima Zagrebačkog velesajma, koji će prvi put točno znati koliko je ljudi posjetilo Interliber budući da svi posjetitelji moraju uzeti besplatnu ulaznicu i narukvicu, prvog dana sajam posjetilo 5356 ljudi, a drugog 7442. U dva dana nešto manje od 13.000 ljudi, a pred nama su udarni dani sajma, i to petak, subota i nedjelja. Stoga bi mogao biti u pravu Mićo Nejašmić, zamjenik predsjednika Zajednice nakladnika i knjižara koji je na najavnoj konferenciji za tisak rekao da bi paviljone Zagrebačkog velesajma krcate knjigama ove jeseni moglo posjetiti i do 70.000 ljudi.

A kako ide prodaja knjiga? U VBZ-u vele da je ipak zamjetno manja nego prije dvije godine, a da su se prvog dana sajma najbolje prodavali nedavno nagrađeni roman Zorana Ferića “Putujuće kazalište” (dobio je nagradu Gjalski u Zaboku, koju dodjeljuje Društvo hrvatskih književnika) i tek objavljena zbirka pjesama Charlesa Bukowskog “Oluja za žive i mrtve” u prijevodu Damira Šodana. VBZ je na nekoliko štandova sajma ponudio čak dvije tisuće naslova, koliko ih je objavio u trideset godina postojanja.

Croatia Records, koji redovito ima zapaženi štand na Interliberu, organizirao je i koncert Mije Dimšić, a predstavio je i knjigu o vinkovačkim bendovima “Rockanje u Vinkovcima” Ivice Aničića uz dvostruku kompilaciju na kojoj su objavljene skladbe sastava kao što su to Pogreb X, The Užas, Špilšul, Majke, Satan Panonski, Kaotične duše, Pokvarena mašta i Nepopravljivi.

I Planetopija je na Interliber došla sa svojim brojnim uspješnicama kao što su to najprodavanija publicistička knjiga u nas “Metoda Wim Hof”, bestseler “Dah” američkog novinara Jamesa Nestora, koji je krajem listopada posjetio Zagreb, bestseler “O vremenu i vodi” islandskog pisca i redatelja Andira Snaera Magnasona i knjigu “Kaste” novinarke Isabel Wilkerson.

Nakladnici koji se zbog epidemiološke situacije nisu odlučili za fizički dolazak na Interliber, sajamske su popuste preselili u virtualni svijet, pa u tjednu sajma u sklopu akcije Knjiga svima i svuda nude popuste od 20 posto na svu ponudu, uključujući nova izdanja te popuste od 50 i 75 posto na starija izdanja, s time da je poštarina unutar Hrvatske besplatna za sve narudžbe iznad 250 kuna.

U petak će na Interliberu biti predstavljen i dvosveščani opsežni roman Deana Slavića “Povratak u život” na gotovo 1300 stranica koji su objavile Edicije Božičević.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije