Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počeo je Interliber

Dobri popusti uz manje gužve i više prostora: Saznajte i koje knjige je kupio gradonačelnik Tomašević

10.11.2021.
u 11:11

Najveći sajam knjiga u Hrvatskoj počeo je uz manje posjetitelja i stroge epidemiološke kontrole na ulazima.

Uz manje posjetitelja, stroge kontrole na ulazima i nevelike gužve pred kioscima za antigenske testove, otpočeo je 43. Interliber, i dalje najveći sajam knjiga u Hrvatskoj. Umjesto najavljenog predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, sajam je u galeriji petog paviljona otvorio potpredsjednik Vlade Boris Milošević spomenuvši neke od doista brojnih mjera Ministarstva kulture i medija koje su u ovim kriznim godinama pomagale knjizi i nakladništvu. U svom odmjerenom govoru gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević rekao je da će Grad Zagreb nastaviti s mjerom, inače naslijeđenom od uprave Milana Bandića, po kojoj će djeca mlađa od petnaest godina i dalje imati besplatan upis u Knjižnice grada Zagreba. Bio je realan pa je izjavio da se ne može očekivati da će ovogodišnji Interliber posjetiti 130.000 ljudi kao pretpandemijske 2019. godine, ali da se nada da će se brojke polako vraćati na taj kolosijek. Pri tome je sve stanovnike Zagreba i njegove goste srdačno pozvao na Velesajam.

A kada je uslijedila uobičajena šetnja uzvanika po štandovima u petom i šestom paviljonu, Tomašević je spremno posezao za karticom i osobno kupovao knjige što za sebe, što za svoju suprugu. Tako je i bivši riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kupovao knjige na riječkom Vrisku, nije čekao da mu ih nakladnici poklone. Tomašević je na štandu VBZ-a kupio roman Ivice Prtenjače “Sine, idemo kući” koji je nedavno osvojio VBZ-ovu nagradu za najbolji neobjavljeni roman vrijednu 100.000 kuna, dok je na elegantnom Frakturinu štandu pazario i roman Antonija Scuratija “M. Dijete svojega vremena“ o Benitu Mussoliniju koji je s talijanskog prevela Ana Badurina, na preporuku Seida Serdarevića.

Na Profilovu štandu bili su spremni gradonačelniku pokloniti knjigu Roberta Bajrušija o pokretu Možemo!, ali rekao im je da tu knjigu već ima pa je supruzi kupio roman Elene Ferrante “Mračna kći”, koji je, kao i Scuratija, s talijanskog prevela već spomenuta prevoditeljica Ana Badurina.

Ministricu kulture i medija Ninu Obuljen Koržinek, koja je na zasjedanju UNESCO-a u Parizu, na Interliberu je zastupao državni tajnik Krešimir Partl, koji je novinare podsjetio na set mjera Ministarstva koje je prošle godine osiguralo 300 milijuna kuna kredita putem privremenog okvira Europske unije za poduzetnike u kreativnom sektoru pa do pomoći za hibridni Interliber lani.

– U sklopu Godine čitanja pokrenuti su mnogi projekti. Putem Europskog socijalnog fonda Hrvatska je osigurala 41 milijun kuna, od čega 35 milijuna za nabavku bibliobusa koji su ključni u distribuciji knjiga, a tu je i akcija Rođeni za čitanje koju je spomenuo i potpredsjednik Milošević gdje će pedijatrijske ordinacije u Hrvatskoj dijeliti slikovnice. Tu je i naš program poticanja kreativnih industrija kroz koji je ove godine 3,5 milijuna kuna dodijeljeno upravo nakladnicima i knjižarima. Zahvaljujući tom projektu je u godinu dana otvoreno devet novih knjižara u Zagrebu, Zadru, Rijeci... – rekao je Partl.

Pozdravljajući goste Interlibera, direktorica Zagrebačkog velesajma Dina Tomšić izgovorila je rečenicu: “Kako je dobro vidjeti vas opet”, te pred gradonačelnikom Tomaševićem izrazila nadu da će 44. Interliber biti otvoren u novom nacionalnom kongresnom centru koji uprava Velesajma namjerava sagraditi. Rekla je da je Velesajmu rad bio zabranjen čak osamnaest mjeseci te da je Interliber, nakon Ambiente, tek drugi sajam koji je otvorio svoja vrata za posjetitelje. Istaknula je i da su fizički sajmovi neprocjenjivi te zahvalila nakladnicima koji su ostali vjerni Interliberu bez obzira na to što je čak tri puta mijenjao termine.

A posjetitelje će ove godine dočekati dosta širi, komforniji prolazi između štandova te oko 230 izlagača iz četrnaest zemalja. Ipak, na Zagrebačkom velesajmu neće biti važnih domaćih nakladnika kao što su Oceanmore, Medicinska naklada... No tu su brojni drugi nakladnici poput Školske knjige, koja je već prvog dana predstavila novu autobiografsku proznu knjigu pjesnika Petra Gudelja, pa Sandorf koji je ponosno u prvi plan svog štanda u šestom paviljonu stavio dvije knjige tek izašle iz tiskare, i to biografiju Dantea iz pera Marca Santagate i biografiju Nietzschea iz pera Rudigera Safranskog. Na Sandorfovu se štandu, na primjer, mogu kupiti i novi naslovi koje je objavilo Hrvatsko društvo pisaca.

Svoje novitete izložili su i Naklada Ljevak, Durieux, Naklada Pavičić, Leksikografski zavod Miroslava Krleže, Leykam, Znanje, Jesenski i Turk, Vuković&Runjić, Meandar Medija, Egmont, Stilus knjiga, Despot Infinitus, Disput, Tim press, Mozaik knjiga, Alfa, Hena com, Meridijani, sarajevski Buybook, Rockmark... I u petom i u šestom paviljonu prisutna je beogradska Laguna sa zanimljivom ponudom iz susjedstva, a s velikim i raznorodnim izborom knjiga na Interliberu je i ove godine prisutan najveći knjižarski lanac u nas Hoću knjigu, koji nudi knjige brojnih nakladnika, ali i literaturu na stranim jezicima. I Večernji list i 24 sata imaju svoj uobičajeni štand u petom paviljonu s izborom svjetskih bestselera, ali i biografske literature, kao što su to itekako zapaženi memoari generala Rahima Ademija nazvani “Samo istina” ili pak knjiga “Od sedamdesetih do kraja milenija” slikara Antuna Mateša koji će je i osobno potpisivati na Velesajmu.

U šestom paviljonu, gdje se tradicionalno mogu kupiti knjige po najvećim popustima (ima tu i puno starih naslova koji se mogu kupiti za svega nekoliko kuna), nalazi se i nekoliko štandova sa stripovima, koji su uobičajeno iznimno dobro posjećeni.

Prvog dana sajma u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara održan je i spomen na nedavno preminule poznate hrvatske autore, psihijatra Roberta Torrea i scenarista i dramatičara Ive Štivičića. Već danas u srijedu očekuje se dolazak Damira Karakaša na Interliber koji će predstaviti novi roman “Okretište” (nakladnik Disput), dok će Edicije Božičević predstaviti knjigu Borisa Perića i Tomislava Pletenca “Hrvatski politički bestijarij”, koju su nedavno poklonili predsjedniku Milanoviću. Petar Janjić Tromblon predstavit će knjigu “Tri majmuna za krvavi Vukovar” u organizaciji Dobre knjige-udruge ljubitelja knjiga, a Meridijani “Ljubav oko svijeta” Davora Rostuhara. Ispred školjke na otvorenom koncert će održati Mia Dimšić uz predstavljanje knjige “Cesta do dna” u organizaciji Croatia Recordsa.

A svi oni koji zbog bilo kojih razloga ne mogu (ili ne žele) doći u paviljone u Novi Zagreb jer misle da ih COVID potvrde ponižavaju i ugrožavaju im osobne slobode, mogu knjige po sajamskim popustima kupovati u stotinjak knjižara diljem Hrvatske, ali i putem web-stranice Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske i projekta Knjiga svima i svuda.

Komentara 1

Avatar MicroCube
MicroCube
17:47 10.11.2021.

Na Sajmu knjiga TT je "pazario" .... otkud je ovaj novinar?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije