Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba

Nakit drapiran kao fina čipka, a tkanina nalik na sjajni nakit

izložba, Kontakt T-T
arhiva VL
28.09.2010.
u 18:21

Za ovu izložbu nakitari su trebali dizajnirati nakit kao da rade s tekstilom, a tekstilaši su pak trebali tekstilom oponašati svojstva metala.

Intrigantnu je zadaću pred dizajnere tekstila i oblikovatelje nakita postavila diplomirana tekstilna i modna dizajnerica Vesna Kolobarić, članica ULUPUH-ove Sekcije za tekstilno stvaralaštvo iz Đakova: nakitari su trebali dizajnirati nakit kao da rade s tekstilom, a tekstilaši su pak trebali tekstilom oponašati svojstva metala. Drapiranom metalu je tako suprotstavljena modna odjeća koja konstrukcijom, teksturom u taktilnim svojstvima nalikuje na metal.

– Zanimljivo je bilo postaviti temu i čekati na to kako autori odgovaraju na suprotne taktilnosti, kad tekstilno i odjevno  stvaralaštvo koji su po svojoj prirodi mekani i senzibilni, simuliraju hladnoću i tvrdoću metala, dok metalni nakit postaje vizualno mekan i lelujav – kaže autorica koncepta Vesna Kolobarić. Kustoskog se posla pritom primio povjesničar umjetnosti Vladimir Rismondo ml. Našao je odgovore u radovima osam autora i skupina čiji su radovi vođeni principom “kao da” (gdje se tekstil oblikuje kao da oblikujemo nakit, i obratno). Staša Čimbur, Nada Došen, Ruža Hodak, Vesna Kolobarić, Eta LInčir, Alida Mezić, Ivan Midžić, Studio I-gle i Renata Svetić, na različite su načine podsjetili Rismonda da nas najbolja ostvarenja njemačkoga srednjovjekovnog zlatarstva tjeraju na pomisao kako je majstor pred očima imao predodžbu čipke, a ne metalnu površinu! Njihove radove vidjet ćemo na izložbi “Kontakt T-T” koja se u četvrtak navečer otvara u zagrebačkoj Galeriji ULUPUH.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije