Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15. ZFF

Na Martinje je počela i zimska svetkovina filma

13.11.2017.
u 16:00

Nagrađivano kino Europa danas je kao dom brojnim filmskim manifestacijama, kao takvo je prepoznato i izvan granica Hrvatske

Redovni posjetitelji Zagreb film festivala znaju da se radi o manifestaciji koja počinje i završava nagradama. Nakon devet dana gustog i atraktivnog programa, članovi četiri žirija proglasit će filmove najbolje filmove festivala. A na početku, Hrvatska udruga producenata dodijelila je nagradu Albert Kapović za izniman doprinos hrvatskoj filmskoj industriji šefu kina Europa Hrvoju Laurenti. Emotivnim govorom dirnuo je krcato kino o kojem brine punih deset godina.

Dječačka fascinacija kinom

- Prvi put kada sam došao u ovo kino bio sam mali. Mama me odvela u Zagreb da posjetim rodbinu i odlučili smo ići gledati film. Bio je to Princ otkriva Ameriku s Eddijem Murphijem u glavnoj ulozi, a naviknut na splitsko kino Central nikako nisam mogao prestati gledati sve ove štukature i ukrase, sve mi je to bilo jako mistično i nikad to neću zaboraviti - prisjetio se Laurenta preuzimajući zasluženu nagradu.

- 2007. godine kada nam je grad Zagreb ustupio kino na korištenje, nije nam bilo lako ni što se tiče publike ni što se tiče filmova kojih je u tom trenutku na našem tržištu bilo jako malo. Međutim, predanim i beskompromisnim radom uspjeli smo kino Europa učiniti jednom od najvažnijih kulturno-umjetničkih institucija na ovim prostorima, te jednom od najznačajnijih filmskih institucija u cijeloj Europi - dodao je.

Zaista, kino Europa danas je kao dom brojnim filmskim manifestacijama prepoznato i van granica Hrvatske, a ujedno je i nagrađivano mjesto na kojem se kroz godinu mogu gledati vrhunski filmovi koji prkose dominaciji hollywoodskih spektakala.

Alternativa i mainstream

Pod okriljem produkcijske kuće Propeler film, Kino Europa prirodni je dom ZFF-a, koji je nakon pankerskih početaka u Studentskom centru i hipsterskih godina u centru grada napokon pronašao pravu mjeru između formalnosti i neopterećenosti, kao i između angažiranog filma i (ne samo) europskog mainstreama. To se vidjelo i na otvorenju petnaestog izdanja festivala. Dok su se pijane grupice na zagrebačkim ulicama nadvikivale uživajući u Martinju, publika u kinu Europa podjednako je glasnim odobravanjem reagirala na “Božanski red”, duhovitu feminističku dramu kojom Švicarska naumila izboriti Oscara za najbolji strani film. A kasnijim partijem u pedvorju kazališta Gavella osnažili su reputaciju festivala na kojem se izvrsno zabavlja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije