Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova intendantica

Na čelo HNK Varaždin dolazi Senka Bulić?

Marko Prpic/PIXSELL
12.01.2022.
u 10:07

Prije dvije godine su je odbili, a sada je Kazališno vijeće podržava.

HNK Varaždin u posljednje je vrijeme obilježen skandalima koji su kulminirali ostavkom dugogodišnje intendantice Jasne Jakovljević i potragom za novom šeficom kazališta. Na natječaj su se krajem prošle godine javili Vesna Kosec-Torjanac, Senka Bulić, Vjeran Ježek, Sofija Cingula i Sandra Malenica. Kandidati koji su zadovoljili uvjete natječaja u ponedjeljak su pozvani na intervju s predstavnicima Kazališnog vijeća, koje je potom odlučilo predložiti Senku Bulić za novu intendanticu HNK u Varaždinu.

Podsjetimo, problemi u HNK eskalirali su nakon što je javnost saznala za negativne nalaze gradske revizije čak tri godine zaredom. Revizori su, otkriveno je, pronašli niz nezakonitosti i nepravilnosti u vođenju kazališta od 2018. do 2020. godine, nakon čega je gradonačelnik Neven Bosilj od Ministarstva kulture i medija zatražio provođenje upravnog nadzora.

Varaždinsko Gradsko vijeće trebalo je krajem studenoga raspravljati o stanju u HNK, no ta je točka većinom glasova skinuta s dnevnog reda. Umjesto najavljene rasprave, gradonačelnik Neven Bosilj obavijestio je vijećnike da je dotadašnja intendantica Jasna Jakovljević podnijela ostavku.

– Gospođa Jakovljević više nije imala živaca i zdravlja nositi se s određenim napadima, stoga je predala zahtjev za prijevremeni istek mandata, s datumom 28. veljače. Treba stati na loptu, smatram da nije potrebno imati točku dnevnog reda u kojoj bismo raspravljali o HNK, da ne štetimo ugledu te institucije i same intendantice – rekao je na sjednici gradonačelnik Neven Bosilj, koji je osramoćenoj intendantici ponudio da od 1. ožujka bude njegova savjetnica za kulturu.

Kazališno vijeće potom je raspisalo novi natječaj i kao svoju favoritkinju odabralo uglednu glumicu, redateljicu i producenticu Senku Bulić. Zanimljivo je da se Senka Bulić za ovo mjesto kandidirala i 2019. godine, kada je samo jedan od petero članova Vijeća podržao njezinu kandidaturu.

– Kandidatkinja Senka Bulić uspješna je kazališna umjetnica, osnivačica Kazališta Hotel Bulić s ravnateljskim iskustvom u Velikoj Gorici i na splitskom festivalu. Predložila je inovativan i suvremen četverogodišnji program varaždinskog kazališta, ali smatramo da nije dovoljno razrađen i obrazložen – napisali su tada.

U promijenjenim političkim okolnostima njezin je program sada ocijenjen kao dovoljno dobar. Ako je potvrdi ministrica kulture i medija, pred Senkom Bulić velik je posao vraćanja povjerenja u varaždinsku kazališnu kuću, kao i najavljeno osuvremenjivanje repertoara.j

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije