Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 196
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priznanje

Muzeju prekinutih veza nagrada za najinovativniji muzej u Europi

Olinka Vištica
German Emigration Center / Jan Meier
22.05.2011.
u 14:09

U konkurenciji kandidata iz 15 zemalja bio je i zagrebački Muzej suvremene umjetnosti

Muzej prekinutih veza, jedan od rijetkih privatnih muzeja u Hrvatskoj koji je godinama bio osuđen na podstanarsko lutanje prije nego što se skrasio u malom, ali sjajno uređenom prostoru na Gornjem gradu, dobitnik je nagrade Kenneth Hudson za najinovativniji europski muzej!

Na svečanosti proglašenja Europskog muzeja godine nagradu je primila osnivačica muzeja Olinka Vištica, a njen poslovni (i nesuđeni životni) partner Dražen Grubišić s dijelom muzejskog postava upravo putuje SAD-om privlačeći pozornost američkih medija.

U obrazloženju nagrade, koja je svojevrsni trijumf malog projekta nad velikima (bio je nominiran i zagrebački MSU), članovi žirija istaknuli su da Muzej prekinutih veza smješta diskusiju o fragilnosti odnosa u šire političke, socijalne i kulturološke okolnosti imajući na umu kapacitet posjetitelja da razumije te faktore te pružajući mogućnost katarze na osobnoj razini.

Nagradu za najbolji europski muzej 2011. osvojio je Galoromanski muzej iz Tongerena u Belgiji, a nagradu Siletto za najzanimljiviji projekt volonterski projekt ili projekt u zajednici dobio je Muzej poplave iz Owerkerka u Nizozemskoj.

Svečanost dodjele nagrada za najbolje europske muzeje ove je godine održana u Muzeju emigracije iz Bremerhavena u Njemačkoj, koji je prestižnu titulu najboljega u Europi osvojio 2007. godine.

Komentara 3

MO
morales
16:35 22.05.2011.

Svaka im čast! To je primjer vrhunskog muzeja za male novce u koji nisu ulupana sredstva poreznih obveznika. A ne ono ruglo od MSU-a, koje se stalno pokušava progurati u neku elitu, ali broj posjetitelja govori sve - teški promašaj koji zadovoljava samo \"velike umjetnike\" iliti koji služi zadovoljenju njihovih umjetničkih egzibicija koje ne vrijede pišljiva boba. A nama ostalima u cijelom muzeju ostanu valjda 3 mjesta gdje se vrijedi zaustaviti.

OB
-obrisani-
18:12 22.05.2011.

A tek Muzej propalih, uništenih, pokradenih firmi...?

BE
beitsche
18:36 22.05.2011.

zamislite tek unikatnu zbirku imena svih postenih politicara i iskrenih novinara...ovom muzeju svaka cast i zelim im sve najbolje ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije