Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijera "Okretišta" Damira Karakaša

Mučno djelo ne spada u predbožićni termin, ali posrijedi je odličan komad

HNK Split
14.12.2022.
u 12:00

Pogledati smo predstavu "Okretište" koju je prema romanu Damira Karakaša režirao Dino Mustafić, a premijerno je izvedena u HNK Split

Punokrvni dramski komad proživjet će svi koji odu pogledati predstavu "Okretište" koju je prema romanu Damira Karakaša režirao Dino Mustafić, a premijerno je izvedena u HNK Split. Mučno i teško djelo, terminski promašeno za ovo predbožićno vrijeme, ali nedvojbeno je da ga je autorski tim dobro odradio.

Puno je toga napisano o Karakaševu romanu "Okretište", a je li baš sve, baš svaku riječ i rečenicu iz romana trebalo prenijeti na pozornicu, poprilično je diskutabilno pitanje. Svi koji poznaju Damira Karakaša moraju ustvrditi da je splitski glumac Mijo Jurišić, koji tumači glavnu ulogu, fenomenalno skinuo Karakaša. Mijo je jednostavno Damir! Tu nema nikakve sumnje. Autentičan, izvoran, ali otkačen Ličanin, počesto frustriran zbog trauma iz djetinjstva svog rodnog, surovog Brinja, istovremeno užasno znatiželjan, načitan, obrazovan, željan drukčijeg, zapravo urbanog i, ne bi bilo zgorega, "gospodskog" života, natprosječno inteligentan, emotivan... Upravo takvog Damira, čija osobna priča nadilazi i prostor i vrijeme, savršeno je utjelovio Jurišić.

Autor dramatizacije Darko Lukić i dramaturginja Marina Vujčić vrhunski su odradili svoj dio zahtjevnog posla postavljanja na daske ove predstave uopće. Filmskim jezikom i alatima prenijeli su u slike i osjećaje na pozornicu.

Fantastičnu scenografiju izgradio je Dragutin Broz, a tom sjajnom ugođaju pečat je udario Srđan Barbarić majstorski oblikujući svjetlo koje je do u detalje dočaralo mračnu i duboku mistiku. Melodije Tamare Obrovac stapaju se s Karakaševom novinarsko-izvještajnom pričom lišenom epiteta u kojoj mu se javljaju glasovi ličkih predaka i "pozivi" na osvetu. Gotovo da se na trenutke ćuti miris krvi, natruhe ubojstva...

Mijo Jurišić je iznimno kvalitetno utjelovio romanopisca, a njegovu ženu Mitru, koja bezrezervno, beskrajno, jednostavno ženski ludo voli Damira jer to je jedini način da se s takvim kompleksnim "likom" živi, odlično tumači Petra Kovačić Botić. Uvjerljiva, puna snage, razumijevanja, strpljenja, energije i nadasve ljubavi. Nenad Srdelić kao Djed i Arijana Čulina kao Baka donijeli su na splitsku scenu Liku i "tvrdi" lički govor, koji su usavršili. Sve pohvale idu i Ana Mariji Veselčić koja glumi Malenu (Karakaševu kćer), a dojmu je pridonio izvrstan scenski pokret koji potpisuje Alen Čelić

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije