Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"2"

Mayales nakon 12 godina snimili jedan od albuma godine

Petar Beluhan i Vlado Mirčeta
10.12.2012.
u 13:34

Stilski se album može okarakterizirati kao pop, ali gotovo da ga se ni po jednom elementu (osim možda u ponekoj melodioznijoj vokalnoj liniji) ne može uzeti kao primjer za definiranje pop-glazbe

Dvanaest godina nakon debija, grupa Mayales izdala je novi album “2”. Većinu je vremena bend proveo rasformiran, dok prije dvije godine dvojac Petar Beluhan (pjevač) i Vlado Mirčeta (gitara/bas) nije ušao u studio Jinxova šefa Coca Mosquita i s njim počeo graditi ono što je danas jedan od dva najbolja domaća albuma godine (drugi je Pavelov “Od prve zvijezde ravno”).


U tom je smislu naziv benda Mayales samo nešto što pojmovno natkriljuje Beluhana, Mirčetu i Mosquita, iako suštinski i stilski s originalnim bendom imaju malo veze, što će ljubiteljima funky/soul hitova “Mogu i sama” i “Od ljubavi” možda biti žao, no bit će i mnogo zadovoljnijih na ovaj način.
U onome što se čini kao ni po čemu obvezujući rad ove družine leže najveće vrline. Album, naime, djeluje kao zbirka dobro aranžiranih i odsviranih kućnih snimaka, koje su talentirani glazbenici radili sebi za dušu, ali su davali sve (ponajbolje) od sebe.


Stilski se album može okarakterizirati kao pop, ali gotovo da ga se ni po jednom elementu (osim možda u ponekoj melodioznijoj vokalnoj liniji) ne može uzeti kao primjer za definiranje pop-glazbe. Puno prije bismo ovim albumom mogli potaknuti raspravu o začudnosti u (pop) glazbi jer je pun takvih pjesama koje djeluju kao dobro razrađene demo-snimke ili predlošci za pjesme čije su glavne kvalitete i šarm upravo u tome što djeluju nerazrađeno ili “iščašeno”: npr. izvrsna “Možda da sebe pitam” ili lennonovska “Jučer je teško” koju su The Beatles, sa svojim zvukom, naravno, glatko mogli snimiti na “Bijelom albumu”. Tko voli klasičnije pjesme bit će zadovoljniji s “Virtual Baby” ili “Jučer je teško”, ali album najbolje djeluje kao cjelina (uz sitnu primjedbu  da je moglo i bez “Muvinga”). 

Ocjena: 4/5

 

Komentara 2

TH
Theshepards
11:58 11.12.2012.

Koliko je album loš potvrdjuje i činjenica da je ne dugo nakon originala Virtual Baby objavljena i druga verzija i ni to nije prošlo, stvarno zvuči razočaravajuće cijeli album i jedino činjenicom imena Mayales se ovome pridaje epitet albuma godine! Čemu uopće ovaj članak? Zašto onda netko ne napiše koju lijepu riječ o Nipplepeople i singlu "Bolji" jednoj od rijetkih kvalitetnih i ne seljačkih stvari u ovoj retardiranoj zemlji?!

Učitelj
15:55 11.12.2012.

nakon 12 godina snimili su jedan od albuma koji su snimljeni ove godine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije