Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
promocija

Kulturnom diplomacijom do pozitivne percepcije RH

Gordan Bakota
Snježana Herek/VLM
19.07.2012.
u 09:53

Kultura ima sve veći značaj u međunarodnim odnosima te sve više utječe na imidž države, turističku privlačnost i slično, ustvrdio je hrvatski veleposlanik u Beču

U sklopu konferencije „Kulturna diplomacija u Europi: Forum za mlade lidere“, koju organizira berlinski Institut za kulturnu diplomaciju i bečka Diplomatska akademija u austrijskom glavnom gradu od 17. do 20. srpnja, u hrvatskom Veleposlanstvu u Beču održana je u srijedu navečer prigodna panel-rasprava.

Bilo je riječi o važnosti diplomacije na svim društvenim područjima u traženju novih putova promicanja europskih interesa i vrijednosti koje bi pozitivno djelovale na razvoj, integraciju, inovacije, demokraciju, obrazovanje, ljudska prava, sprječavanje sukoba, međusobno razumijevanje, toleranciju i kreativnost.

Sudionici panela, između ostalih, bili su hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota, bivši austrijski potkancelar i predstojnik bečkog Instituta za Podunavlje i srednju Europu Erhard Busek, glavni urednik tjednika gradišćanskih Hrvata „Hrvatske novine“ Petar Tyran, direktorica Baletne škole bečke Državne opere Simona Noja i austrijski čelist Bertin Christelbauer.

Bakota je rekao kako je kulturna diplomacija RH, koja se nalazi pred ulaskom u EU, prepoznala ulogu koju izgradnja pozitivne percepcije naše zemlje može odigrati među članicama Unije u hrvatskim finalnim koracima. Dodao je da se javna diplomacija susreće s novim izazovima na globalnoj političkoj, gospodarskoj, obrazovnoj i kulturnoj razini.

„Kultura ima sve veći značaj u međunarodnim odnosima te sve više utječe na imidž države, turističku privlačnost i slično“, ustvrdio je hrvatski veleposlanik. Dodao je kako će Hrvatska ulaskom u EU svojom raznolikošću obogatiti višeslojnu europsku kulturu i identitet.

Busek drži iz svog bogatog političkog iskustva da je kulturna diplomacija ključna za izgradnju povjerenja te dobrosusjedskih i svih ostalih dugoročnih odnosa te kao takva mora biti uključena u drugim politikama koje se bave međunarodnom suradnjom. Napomenuo je da se kulturna diplomacija zbog dramatično promijenjenog okružja susreće s novim izazovima, zbog čega mora prilagoditi svoje metode i prioritete novim načinima kulturnog, gospodarskog i političkog angažmana. Posebno je istakao važnost znanosti i obrazovanja u promicanju europskih vrijednosti i interesa.

Tyran je govorio o kulturi i kulturnoj diplomaciji kao sredstvu promocije manjinskih zajednica u Austriji i Europi istaknuvši kao uzor gradišćanske Hrvate kojima je pošlo za rukom u primjernom suživotu s ostalim narodima i narodnostima s tog prostora, Mađarima, Slovacima, Česima, Romima i ostalima, već gotovo pet stoljeća očuvati svoj hrvatski jezik, kulturu i identitet.

„Ključ uspjeha leži u tome da su se narodi međusobno trebali, poštivati i bili odgovorni jedni za druge i nitko se nije izdizao iznad drugog već je bio njegov ravnopravni partner“, rekao je Tyran, dodavši kako nije slučajno da upravo s područja Gradišća potiču mnogi austrijski diplomati.

Noja je upoznala okupljene studente i mlade profesionalce iz raznih europskih zemalja s europskom kulturnom politikom i trendovima u Europi što se tiče baleta i općenito plesne umjetnosti, istaknuvši značaj obrazovanja i kreativnosti.

Christelbauer je naglasio važnost interkulturalnog dijaloga, napomenuvši da glazba ne poznaje granice, pa su svi poznati austrijski i europski glazbeni velikani, ujedno i svjetski.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije