Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gavella u Griču

Krležina “Legenda” o Isusu prvi se put postavlja u hrvatskom kazalištu

Mak Vejzović
12.04.2023.
u 10:42

Dramsko kazalište Gavella koje je i dalje bez doma, ovog puta će u jedinstvenom prostoru tunela Grič izvesti prvo dramsko djelo Miroslava Krleže. Dvije su premijere zakazane za 13. i 14. travnja, a nakon njih slijede izvedbe 15., 16., 17., 18. i 19. travnja

Nakon ožujka 2021. i premijere predstave “Obavezan smjer” Enesa Vejzovića, Dramsko kazalište Gavella vraća se u zagrebački tunel Grič. No, ovog puta s “Legendom”, prvim dramskih djelom koje je – 1914. – objavio Miroslava Krleža, najznačajniji hrvatski pisac 20. stoljeća, zapravo prvim njegovim objavljenim djelom. Mladenačka je to drama o Isusu i katoličanstvu, moćnim temama kojima se Krleža uporno vraćao.

Prerađivao je “Legendu” nekoliko puta, a kako su prolazile godine, njegovi su se stavovi znatno mijenjali i odmicali od prve inspiracije, svog doživljaja crkvenog obreda na Veliki petak kao “velike drame”, o čemu je pisao u “Djetinjstvu u Agramu”. Tako je u verziji iz 1914. godine znatno blaža Krležina kritika kršćanstva; Isus kako ga autor tada vidi čvrsto vjeruje u svoje mesijanstvo, u Boga i u ljude, ali već 1933. Krležini su stavovi mnogo radikalniji.

Sada su taj Krležin tekst za novu izvedbu adaptirali Ivan Planinić, koji predstavu i režira, i Dubravko Mihanović, ujedno i dramaturg predstave. Umjesto na nekoj od gradskih kazališnih scena (jer kazalište Gavella još ima status beskućnika), za svoju su pozornicu izabrali tunel koji spaja Mesničku i Radićevu ulicu, prepoznavši u njemu ranokršćanske katakombe. Posve nestvarno zvuči činjenica da će to biti prvo scensko izvođenje “Legende” u Hrvatskoj. Slobodan Unkovski režirao je praizvedbu ovog djela u Zenici 1978., a Georgij Paro 2015. scensko čitanje na Festivalu Miroslava Krleže. Iz Gavelle poručuju kako razlog “tako malobrojnih uprizorenja ‘Legende’ vjerojatno treba potražiti u njezinoj scenskoj zahtjevnosti, ali i u činjenici da je posrijedi ekspresionistički teatar ideja, sinestezijskih nagnuća, slike, atmosfere”.

Kako je riječ o prostoru koji ne trpi mnogo publike, dvije su premijere zakazane za 13. i 14. travnja, a nakon njih slijede izvedbe 15., 16., 17., 18. i 19. travnja. Glume: Nikola Baće, Nataša Janjić Medančić, Franjo Dijak, Domagoj Janković, Sven Medvešek, Tara Rosandić, Antonija Stanišić Šperanda, Ana Kvrgić, Ivana Bolanča, Ivan Grčić i Filip Šovagović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije