Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nagrada EFA

Kratki film Ane Hušman konkurira za europski Oscar

Galerija Prozori
31.01.2024.
u 09:11

"Radije bih bila kamen" u konkurenciju za nagradu EFA ulazi odlukom žirija velikog filmskog festivala u Rotterdamu

Kratki film "Radije bih bila kamen" redateljice Ane Hušman odlukom žirija Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu osvojio je nominaciju za ovogodišnju nagradu Europske filmske akademije (EFA). Rotterdam je jedan od nekoliko prestižnih festivala koji predlažu kandidate za nagradu EFA, koja je europski ekvivalent Oscaru.

Dokumentarno-eksperimentalni film "Radije bih bila kamen" kroz protagonistkinju Malu Jelu prepričava događaje koji su obilježili generaciju i odredili budućnost krajolika Like, zanemarenog i slabo naseljenog dijela Hrvatske. Životni uvjeti i događaji koji su odredili budućnost krajolika uvjetovali su i živote stanovnika, njihove samoće, odnose, mogućnosti, strepnje i nadanja. Mala Jela utjelovljuje više ženskih lica u obitelji koju dominantno čine žene: majku, baku, sestru, tetke.

"Kroz lirsku i osjetilnu pažnju prema krajoliku ugroženom ekološkim i ekonomskim promjenama, autorica je pokazala razoružavajuće brižan pogled, spojen s majstorskom poetskom naracijom. Hrvatska regija prikazana je dirljivom tapiserijom osobnih i kolektivnih sjećanja, kako bismo nježno razmotrili tragove koje ostavljamo iza sebe", napisao je žiri u obrazloženju nagrade.

U natjecateljskom programu Tiger Shorts film Ane Hušman natjecao se s još 26 naslova iz cijeloga svijeta. Direktor fotografije je Ivan Slipčević, montažerka je Iva Kraljević, zvuk potpisuju Ivan Zelić i Ivna Jurković, a producentica je sama autorica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije