Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suradnja

Koprivničko-križevačka županija poklonila Beču „Pisanicu od srca“

veleposlanik Bakota, župan Koren, U. Stenzl, A. Holzer
arhiva VL
25.03.2012.
u 15:54

Silivia Friedrich je u ime bečkog gradonačelnika zahvalila predstavnicima KKŽ-a na pisanici koju su ručno oslikali Zlatko Štrfiček, Josip Gregurić, Stjepan Pongrac i Đuro Jaković

Beč je četvrti austrijski grad u kojem je na reprezentativnom trgu Freyung u samom središtu Beča u petak poslijepodne održano svečano otkrivanje uskršnje „Pisanice od srca“.Pisanica, koja promovira ne samo Podravinu i naivnu umjetnost nego i cijelu Hrvatsku trajan je poklon Turističke zajednice Koprivničko-križavačke županije gradu Beču.Stanovnici dvomilijunskog Beča i njihovi brojni domaći i strani gosti, moći će ju vidjeti na toj lokaciji u sklopu održavanja tradicionalnog Uskršnjeg sajma koji traje od 24. ožujka do 9. travnja ove godine.

Na svečanosti otkrivanja pisanice govorili su, između ostalih, hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota, župan Koprivničko-križevačke županije (KKŽ) Darko Koren, osobna izaslanica bečkog gradonačelnika Michaela Häupla i voditeljica Odjela za europske i međunarodne poslove grada Beča Silvia Friedrich te predsjednica 1. bečkog stambenog okruga Ursula Stenzel. Goste je uvodno pozdravila direktorica Udruge „STADTwerkSTATT“ i organizatorica sajma Alexandra Holzer.

Veleposlanik Bakota je govoreći o povezanosti hrvatske i austrijske kulture ustvrdio da će Hrvatska svojim ulaskom u EU 1. srpnja 2013. godine „sigurno obogatiti cjelokupnu europsku kulturu“. Istaknuo je da je pisanica „poruka mira i prijateljstva“ svim građanima Beča, pozvavši ih da posjete Hrvatsku.Za gradišćanske Hrvate, čiji je folklorni ansambl „Kolo slavuj“ svojim upečatljivim nastupom uveličao svečanost, rekao je da su „most povezivanja Austrije i Hrvatske“.

Župan Koren je rekao da Hrvatska i Austrija pripadaju zajedničkom kulturnom i tradicijskom krugu, što je vidljivo, između ostalog, i po oslikavanju uskršnjih pisanica. Dodao je da je cilj projekta poklanjanja „Pisanica od srca“ kojeg je 2007. godine pokrenula TZ Koprivničko-križevačke županije promocija Županije i naivne umjetnosti. Istakao je da su pisanice, prije Beča bile postavljene u tri austrijska grada, Salzburgu, Grazu i Klagenfurtu, ali i u niz hrvatskih, europskih i američkih gradova poput Rima, Bruxellesa, Budimpešte, New Yorka, Pamplonea, Zagreba, Dubrovnika, Međugorja itd.

Silivia Friedrich je u ime bečkog gradonačelnika zahvalila predstavnicima KKŽ-a na pisanici koju su ručno oslikali Zlatko Štrfiček, Josip Gregurić, Stjepan Pongrac i Đuro Jaković. Ursula Stenzel je otvarajući Uskršnji sajam napomenula da Austriju i Hrvatsku veže višestoljetna zajednička povijest, izrazivši posebno zadovoljstvo da će Hrvatska uskoro postati 28. članicom EU-a. Događaju su prisustvovali i hrvatski konzul u Austriji Branimir Lončar, direktor Turističke zajednice KKŽ Zdravko Mihevc, direktor ureda HTZ-a u Beču Ranko Vlatković te predstavnici gradišćanskih Hrvata i hrvatskih udruga iz Beča. Očekuje se da bi bečki gradonačelnik Häupl hrvatsku pisanicu, oslikanu hrvatskim i austrijskim motivima mogao obići tijekom subote.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije