Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Naknade zbog posudbi

Književni autori izborili 1,7 mil. kn za svoje naknade

02.12.2013., Zagreb - Knjizara Mozaik. Knjizevnici Sanja Pilic, Pavao Pavlicic i Miro Gavran, najposudjivaniji autori u knjiznicama.   Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunić/PIXSELL
25.10.2014.
u 13:00

Oko dvije tisuće autora dobit će između 40.000 i minimalnih 100 kuna

Dugogodišnja trakavica s isplaćivanjem naknade autorima za posudbu knjiga u županijskim javnim knjižnicama bliži se kraju.

Ministarstvo kulture na račun Društva hrvatskih književnika 7. listopada uplatilo je 1,750.000 kuna, pa bi krajem studenog mogla otpočeti isplata naknada piscima, prevoditeljima i ilustratorima.

Posrijedi je između 1500 i 2000 autora koji će dobiti naknadu pa se u kancelarijama DHK-a i dalje užurbano prikupljaju podaci ne samo o autorima, nego i o nasljednicima autorskih prava. Prema Pravilniku koji je prihvatio DHK, neće se isplaćivati autorske naknade manje od 100 kuna, niti one veće od 40.000 kuna. Iako se sada još ne zna jedinična cijena s kojom će se množiti broj posudbi knjiga, može se reći da će najposuđivaniji autori dobiti do 20.000 kuna.

A tko su najposuđivanji pisci, prevoditelji i ilustratori?

Prema podacima Nacionalne i sveučilišne knjižnice za 2013. godinu, među deset najposuđivanijih autora ima pet prevoditelja, dva ilustratora i tri mrtva književnika.

Prvo mjesto osvojila je (kao i lani) prevoditeljica Vesna Valenčić, na drugom je mjestu ilustrator Tomislav Tomić, a treća je nesuđena hrvatska nobelovka Ivana Brlić Mažuranić. I dok je 2012. godine od živih pisaca, najposuđivanija bila Sanja Pilić, a drugi je bio Pavao Pavličić, u 2013. godini samo su zamijenili mjesta.

Natjecanje na vrhu

Akademik Pavličić tako je osvojio jedanaesto mjesto na ljestvici najposuđivanijih autora (na kojoj su, dakle, i ilustratori i prevoditelji, a ne samo pisci) sa 12.915 posudbi. Doslovno za vrat mu puše Sanja Pilić sa 12.806 posudbi. Predlanjski trećeplasirani pisac je i lani bio Miro Gavran čije su knjige posuđene 10.982 puta, a slijede ga (lani preminuo) Ivan Kušan sa 10.976 posudbi, pa ilustrator Svjetlan Junaković sa 10.418 posudbi i klasik dječje književnosti Mato Lovrak sa 9.252 posudbe. Iza Lovraka sigurno se smjestio Hrvoje Hitrec sa 9252 posudbe.

Treba reći da posudba za pisce i prevoditelje i ilustratore, što se financijskog učinka tiče, nema jednaku težinu.

Naime, jedinični iznos naknade množi se sa brojem posudbi pojedinog autora, i to tako da književnik dobiva 100 posto iznosa, prevoditelj 40 posto, a ilustrator 10 posto iznosa za djelomično ilustrirano djelo ili 50 posto iznosa za potpuno ilustrirano djelo.

Lektirni naslovi

Što se tiče djela, u 2013. godini najviše su posuđivani naslovi Ivane Brlić Mažuranić, i to "Priče iz davnine" i "Čudnovate zgode šegrta Hlapića", a slijede ih "Duh u močvari" Ante Gardaša i "Družba Pere Kvržice" Mate Lovraka.

Među prvih deset lektirnih naslova su i "Miševi i mačke naglavačke" Luke Paljetka, "Trojica u Trnju" Pavla Pavličića i "Dnevnik Pauline P." Sanje Polak.

Među najposuđivanijim piscima u prošloj godini bili su i Božidar Prosenjak, Dubravko Horvatić, Anto Gardaš, Nada Iveljić, Slavko Kolar, Sunčana Škrinjarić, Željka Horvat-Vukelja, Stjepan Tomaš, Ranko Marinković, Grigor Vitez, Luko Paljetak, Ante Tomić, Zvonimir Balog...

>> Miro Gavran nominiran za literarnu nagradu vrijednu 560.000 eura

>> Sanja Pilić promovira svoju novu knjigu za djecu i mlade

>> I Pavao Pavličić među finalistima tportalove nagrade za roman

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije