Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
monty python klasike

Klasična glazba ne mora biti dosadna, a Beethoven i smijeh mogu nas izliječiti!

03.11.2020.
u 10:33

Slavni dvojac Igudesman & Joo slavi 250. godišnjicu Beethovenova rođenja zagrebačkim koncertom u Lisinskom 15. studenog.

U glazbi su sjajni i strastveni virtuozi, u humoru potpuni luđaci, o kome je riječ? Publika koja redovito prati program Lisinskog zna – svjetski slavan dvojac Igudesman & Joo koji ne pada na koljena u ovoj koronskoj godini, već u njoj slavi 250. godišnjicu Beethovenova rođenja i s novim showom njemu u čast održavaju kontinuitet svojih koncerata.

Njihov zagrebački koncert u Lisinskom 15. studenog jedno je od rijetkih inozemnih gostovanja koje će se, nadamo se, realizirati, a usto su i glasnici povratka u pogon dvorane Lisinski nakon njezina zatvaranja u ožujku zbog oštećenja nastalih u zagrebačkom potresu. Obnova je pri kraju, u dvoranu su vraćene stolice za publiku, a prvi koncert u velikoj dvorani trebao je biti onaj proslavljene pijanistice i neokrunjene kraljice glasovira Marthe Argerich na samom početku nove sezone ciklusa Lisinski subotom 3. studenog. Karizmatična Argentinka zbog bolesti je otkazala koncert, a umjesto nje u zagrebački Lisinski dolazi portugalska pijanistica Maria Joao Pires.

U zagrebačkom pak programu Igudesman & Joo svirat će Beethovenove Sonate za glasovir i violinu: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 i 10. Stat će na broju 10, ne zato što žele, već zato što moraju jer, kako kažu ovi glazbeni šaljivci, čak je i Beethoven stao na broju 10 zato što je umro…

Program uključuje i posebnu transkripciju Sonate za glasovir i violinu, za slučajeve kad se pijanist zaboravi pojaviti, i varijacije na temu Beethovenova najvećeg remek-djela “Za Elisu”, a između stavaka dvojac će se publici obraćati naopako. Svirajući unatrag ili dubeći na glavi? Provjerite sami.

– Ovo što nas dvojica radimo nemoguće je sumirati u jednoj rečenici. Ali ako baš moramo, najbliži opis je: “Mozart susreće Monty Pythona.” Primarni cilj nam je ljude približiti klasičnoj glazbi, a ne naprosto biti drugačiji, i to radimo svojim spojem glazbe, komedije i kazališta. Kada kreiramo novi show, uvijek pišemo i skladamo na nekoliko razina kako bismo nastupom istovremeno mogli nasmijati svakog osmogodišnjaka, zadovoljiti glazbeni ukus vrsnih poznavalaca klasike, ali privući i one koji nikada nisu čuli ni notu ozbiljne glazbe. Nikada nismo radili razliku između ozbiljnog i zabavnog. Mi se ozbiljno zezamo i pokušavamo se zabaviti dok smo jako ozbiljni u ovome što radimo – kazali su za Večernji list Aleksej Igudesman i Hyung-ki Joo, obojica klasično obrazovani glazbenici u školi virtuoza Yehudija Menuhina u Engleskoj, gdje su se i upoznali kao 12-godišnjaci. Igudesman je Rus, violinist, skladatelj, dirigent i glumac, a Joo je korejsko-britanskih korijena, pijanist i skladatelj. Na svjetsku scenu probili su se 2004., a danas, s 40 i kusur godina, u Zagreb dolaze već peti put.

– Izvest ćemo novi show “And Now Beethoven”. Kad smo ga stvarali, zamišljali smo da ćemo Beethovena slaviti pompoznije, s više ljudi na sceni i u drugačijim uvjetima od ovih koje nam je nametnula 2020. Ali s jednim od naših najvećih heroja klasične glazbe na sceni itekako se možemo zabaviti i sami. A dolasci u Hrvatsku općenito su nam posebno dragi. U Hrvatskoj nerijetko provodimo i godišnji odmor, znali smo unajmiti brod i obilaziti otoke. Odlično smo se provodili i u Dubrovniku na festivalu našeg prijatelja Juliana Rachlina gdje smo izvodili komornu glazbu i imali nekoliko projekata sa Sir Rogerom Mooreom i Johnom Malkovichem – kažu glazbenici pa na pitanje kako im je korona promijenila život odgovaraju da, kao i svi, imaju manje koncerata i posljedično manje novca.

– No s druge strane imamo više vremena za stvari koje godinama nisu stigle doći na red, ali i za pokretanje novih ideja. Kreativnost je sada traženija nego ikad. Jedan od takvih kreativnih projekata je i Aleksejev novi YouTube show “Amuse News” u kojem donosi vijesti iz svijeta glazbe popraćene smiješnim glazbenim spotovima. Gledajući ga, sigurno ćete se dobro nasmijati, posebno glazbenici, a smijeh nam je potreban u ovim turobnim vremenima.

Na njihovo stvaralaštvo, kažu, najveći utjecaj imao je ruski neoklasicizam pa su svojevremeno preslušavali sve od Prokofjeva i Stravinskog, no ne mogu zanemariti, dodaju, ni utjecaj Queena, The Beatlesa, Pink Floyda ili Billyja Joela što se vidi i u njihovim nastupima. Ove godine izdali su i album “You Just Have to Laugh” na kojem gostuje glumac John Malkovich.

– I sadržajem i naslovom koji aludira na važnost smijeha album savršeno odgovara ovoj neobičnoj godini. U poplavi loših vijesti pomaže nam da sve ostavimo po strani i bez razloga se svakog dana smijemo barem 20 sekundi. Probajte, zbilja pomaže. A može pomoći i naš CD za koji je Malkovich na suradnju pristao bez razmišljanja jer i sam ima odličan smisao za humor. Znamo da je John hrvatskog podrijetla, to objašnjava mnoge stvari, kao i činjenicu da poput Hrvata iznimno voli klasičnu glazbu. Posljednjih godina s njim smo bili i na turneji sa showom “The Music Critic” s kojim ćemo, u neka sretnija vremena, nadamo se, doći i u Lisinski, a do tada svi zajedno ćemo se barem nakratko virusu nasmijati u lice uz Beethovena – zaključili su Igudesman i Joo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije