Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kazalište marina držića

Kad je Shakespeare pisao o Iliriji, mislio je na Dubrovnik

Na sveta tri kralja
Foto: Arhiv Kazališta Marina Držića
20.01.2015.
u 13:00

U Dubrovniku se održala premijera "Na Sveta tri kralja" Matka Sršena u režiji Ivice Kunčevića. Sršenov tekst inspiriran Williamom Shakespeareom prpošan je i puno se više oslanja na maškare nego na kraj božićnih svečanosti

Teoretičari kazališta još dvoje oko toga je li William Shakespeare pišući o Iliriji iz komedije "Na Tri kralja" zapravo mislio na dubrovačku kneževinu. Ali za Matka Sršena, iskusnog pisca koji je od te Shakespeareove komedije u dvanaestercu ispisao novo djelo nazvano "Na Sveta tri kralja", dileme nema. Za njega je Ilirija Dubrovnik, a Shakespeareov prethodnik Marin Držić autor čije djelo komotno može izdržati konkurenciju engleskoga slavnijeg kolege.

Tako je sa Sršenovom inglezarijom, a u režiji prekaljenog kazalištarca Ivice Kunčevića, dubrovačko Kazalište Marina Držića dobilo atraktivnu predstavu koja ima i kulturološko pokriće. Istina, pomalo svetački naziv predstave ne treba preplašiti one koji od dogme ipak više vole anarhiju. Sršenov je tekst prpošan i više se oslanja na maškare nego na kraj božićnih svečanosti. U toj renesansnoj raspusnosti Kunčeviću su od velike pomoći bili kostimi Danice Dedijer, glazba Ive Letunića i Konrada Lovrenčića, dizajn svjetla Zorana Mihanovića i koreografija Zrinke Japunčić, dok je scenografija Ivice Prlendera ipak ostala u recesijskom planu.

Na glumcima je bio iznimno težak posao jer su pred sobom imali arhaični jezik u stihu, a trebali su biti i ležerno-komični i maksimalno razgovijetni. I položili su ispit i djelovali vrlo ujednačeno. Nataša Dangubić je kao Sršenova Pera (iliti Shakespeareova Viola) ponovno dokazala nevjerojatnu lakoću glumačke transformacije, ona je i rasno žensko i skladni muškić. Zijad Gračić bio je autoritativni Knez, Frane Perišin izvrstan u ulozi ljubavnog gubitnika dunda Nike, Glorija Šoletić erotična zavodnica, a Joško Gverović stameni Pjerin. No, pravi motori renesansnog i podrugljivog držićevskog duha predstave bili su Maro Martinović i Branimir Vidić kao konte Dživo i konte Džono, Izmira Brautović kao Gruba i Mirej Stanić kao Propumanica. Oni su predstavi dali snagu univerzalne, a zapravo tragične farse.

>> Harms površnost i besmisao koristi kao najavu za ovo vrijeme

>> U svim teatrima u Zagrebu čuči neki sluga ili sluškinja Vlasti. Zato danas živimo od hrabrosti bivših ljudi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije