Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Filmski hit “Mi”

Jeza se krije u našim vlastitim licima

Lupita Nyong'o
Foto: Blitz
29.03.2019.
u 11:43

Drugi film nagrađivanog autora Jordana Peelea predstavnik je novog, društveno angažiranog smjera horora koji se bavi rasnim pitanjim

Jordan Peele rastura! Nakon što je napisao, producirao i režirao “Bježi!” pa za njega dobio Oscara za originalni scenarij, trenutačni hit je njegov novi horor “Mi”. “Bježi!” je bio društveno angažirani horor na temu rase, i u filmu “Mi” radnju nose tamnoputi glumci, a ponovo se redatelj na svoj način bavi današnjim američkim društvom.

 

Trauma iz djetinjstva

Krenimo sa sinopsisom. Adelaide Wilson, tumači je oscarovka Lupita Nyong’o, doživjela je traumu u djetinjstvu pri posjetu zabavnom parku, no znatno kasnije otkrit će kako je zlo koje je doživjela daleko moćnije. Jer, za odmora u Santa Cruzu s prijateljima, obitelji Tyler, Kitty glumi Elisabeth Moss, njezinu obitelj opsjednu – dvojnici.

Zlobna bića groteskan su prikaz njih samih, a pojava nije unikatna. Svi oko njih otkrivaju da imaju zle duplikate koji žele zamijeniti svoje originale. Tylerovi, primjerice, na najšokantniji način. Bezdušni duplikati nastali su u nekom podzemnom laboratoriju gdje su ostali kao propali eksperiment, da bi onda pobjegli i započeli svoju krvavu misiju. A vodi ih Red, Adelaidein duplikat. Nevjerojatna ideja efikasno je pretočena na ekran vještinom koju nismo vidjeli još od Wesa Cravena. Sve se razvija po klasičnom ključu idile koja se pretvara u krvavi pokolj čije korijene nitko razumije. I iz kojega će malo tko izaći živ.

Više je načina na koji se da tumačiti novi Peeleov film. Možete ga jednostavno protumačiti kroz temu zla, kao priču koja nastoji dokazati kako u svima postoji tamni alter ego. Ili možete poslušati samog redatelja koji je film zamislio kao metaforu današnjice u kojoj postoje oni koji imaju i oni koji nemaju, a koje nitko ne primjećuje. Sve dok se ne odluče na “revoluciju”. Kako god si priču tumačili, kroz sve šokove scena općeg klanja kroz glavninu filma, šok vas ipak čeka tek na kraju.

Pobjeđuje li na kraju zlo?

Je li Adelaide zapravo Red koja je uspjela zamijeniti je u tom kobnom susretu u djetinjstvu? Pa je prava Adelaide ostala u laboratoriju sve do novog, fatalnog susreta? Tko je poprimio čije osobine? I što sad? Pobjeđuje li zlo ipak nakon teške i krvave bitke te se dokazuje da je ono oduvijek među nama? Ili oni koji nemaju ipak imaju šanse protiv manjine u čijim je rukama većina bogatstva, opet je na vama da se odlučite.

 

Filmofili će u novom Peeleovu filmu pronaći mnoštvo sličnosti s nekim kultnim ostvarenjima. On sam otkrio je kako je inspiraciju pronašao u epizodi Zone sumraka iz 1959. Kako god bilo, već je poodavno otkako smo imali autora poput Jordana Peelea koji od početka ima jasnu viziju i može napraviti dva iznimna filma u kratkom razmaku i s nevelikim budžetom. Film “Mi” stajao je tek 20 milijuna dolara, a već je u prvom vikendu zaradio više od 70. A brojčanik se vrti i dalje.

>>Otvorenje međunarodnog festivala ZagrebDox

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije