Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
policija istražuje vandalski čin

Je li kriva politika ili južina? Spomenik Smoji u Splitu izdržao je tjedan dana

Split: Vandali bojom zalili spomenik Miljenku Smoji
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
1/4
27.10.2023.
u 15:21

Nepoznati počinitelj tijekom noći je novi spomenik Miljenku Smoji na Matejušci zalio plavom bojom i pored njega ostavio ručnik FK Partizan

Moglo se i očekivati. Dugo je i izdržao. Sedam dana. I sedam noći. Čitav tjedan. Ako dobro računamo. Jesmo. Jer brončani spomenik Miljenku Smoji na mandraču na Matejuški svečano je otkriven prošli četvrtak. Poslijepodne.

Hinina informacija objavljena jučer (u petak) ujutro glasi: "Splitska policija istražuje tko je u četvrtak navečer plavom bojom zalio tek nedavno otkriven spomenik Miljenka Smoje na Matejuški. Prema prvim informacijama netko nepoznat je tijekom noći zalio spomenik i ploču na kojoj piše ime književnika i pisca Miljenka Smoje, te ostavio ručnik FK Partizan. Prvi su jutros to primijetili ribari s Matejuške od kojih je netko o svemu obavijestio policiju. Djelatnici gradske komunalne tvrtke već su na terenu, gdje čiste bistu i ploču. Očekuje se i kriminalističko istraživanje kako bi se utvrdilo tko stoji iza tog nedjela..."

I lokalne radiopostaje i portali javljaju o vandalskom činu, oskvrnjivanju spomenika Smoji. Splićani po teškoj južini koja je i jučer puhala komentiraju:

- Tragedija, šta ćemo govorit. Dosta nan je i livih i desnih i onih koji su sada gori i onih koji su doli. Ne vaja nikako.

- A šta reć? Sramota. Svemu je kriva politika. Ka da nas je neko prokleja.

- Triba osvijetlit oni mandrač i stavit kamere.

- Kakvi spomenik Smoji?! Nije bija za Hrvatsku...

U četvrtak prijepodne obilježen je Dan oslobođenja Splita od fašizma. Na štandarac na Pjaci upisan je i datum 26.10.1944. Po nalogu aktualne gradske vlasti. Zbog dodavanja baš tog datuma pobunio se poznati umjetnik, kipar Kuzma Kovačić, inače autor štandarca. Tvrdi da su ga morali konzultirati oko upisivanja datuma budući da je riječ o njegovom autorskom djelu. Iz Grada su brzo odgovorili kako su provjerili apsolutno sve dokumente u kojima je definirano da je njegovo oblikovno djelo, dok tekst na tom djelu definira odnosno u nadležnosti je Gradskog vijeća.

Za ovo će vjerojatno trebat arbitraža. A, zbog Smoje koji je "poplavija" i dobio šal Partizana, za komentar smo nazvali Feđu Klarića, njegovog prijatelja. Parafrazirajući Miroslava Krležu kaže: "Spomenik ne vridi ako se bar par puta ne pitura! Onaj koji je to izveo krivo je shvatio nalogodavca. Trebao je staviti šal FK Partizan na spomenik koji je na drugoj strni Rive."

Split: Vandali bojom zalili spomenik Miljenku Smoji
1/4

Izbori nam se bliže. Sve je kristalno jasno. Samo nam se čini da Split odavno nije bio ovako duboko podijeljen. I ovoliko primitivan! Svi gradovi su išli naprijed. Najnovije statistike to pokazuju. A Split nazad! Nikad žešće na jednoj strani nisu bili desni, a na drugoj lijevi. A aktualni koji su se zaklinjali i proklamirali nešto sasvim drugo i upravo na tome pobijedili, idu prokušanim receptom. Ideološkim i svjetonazorskim podjelama u nedostatku konkretnih projekata. 

Možda je svemu zaista kriva južina. 

Komentara 4

Avatar Jopa
Jopa
21:51 27.10.2023.

Spomenik jugoslavena Smoje u more bacit, a na to mjesto može spomenik Oliveru ili Runjiću..

JO
JovanC
22:39 27.10.2023.

U more s nj8m

DI
Dingač
22:47 27.10.2023.

nije ga trebalo farbati. trebalo bi mu staviti pseće govno u usta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije