Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
New York

Iz Rijeke iseljavali u Novi svijet

Izložba Ellis island iseljavanje u ameriku
Jadranka Jureško-Kero/VLM
29.06.2012.
u 15:10

Za izložbu su poduzeta opsežna istraživanja u koja su uključeni istraživači i suradnici iz europskih zemalja i SAD-a (Hrvatske, Austrije, Poljske, Češke, Italije, Slovenije, Mađarske, Slovačke, Srbije, Rumunjske, Velike Britanije)

"Zadovoljni smo gostovanjem Muzeja grada Rijeke u našem izložbenom prostoru koji prosječno dnevno posjeti petnaest tisuća Amerikanaca i stranih gostiju. Preko izloženih dokumenata, fotografija, videosnimki i zapisa saznajemo kako je iz Rijeke u drugoj polovici 19. i početkom 20. stoljeća do New Yorka iselilo stotine tisuća Hrvata, ali i drugih naroda srednje Europe".

Tim je riječima David Luchsinger, voditelj Muzeja na povijesnom Ellis Islandu, za Večernji list u četvrtak u New Yorku komentirao otvaranje izložbe "Merika" koja prikazuje iseljavanje iz srednje Europe u Ameriku preko grada Rijeke od 1880. do 1914. godine.

Izložba "Merika" bit će otvorena do 4.rujna na otočiću Ellis, mjestu prvog dodira većine iseljenika s Novim svijetom. Autor je izložbe Ervin Dubrović, ravnatelj riječkoga Muzeja, a dizajner izložbe Klaudio Cetina.

Riječka izložba "Merika", bila je postavljena u Muzeju grada Rijeke od prosinca 2008. do lipnja 2009. godine i osvojila je godišnju nagradu Hrvatskog muzejskog društva za 2009. godinu. Za izložbu su poduzeta opsežna istraživanja u koja su uključeni istraživači i suradnici iz europskih zemalja i SAD-a (Hrvatske, Austrije, Poljske, Češke, Italije, Slovenije, Mađarske, Slovačke, Srbije, Rumunjske, Velike Britanije), a pripremni su radovi započeti 2005. godine.

"Grad Rijeka značajan je za povijest iseljeništva kao luka iz koje je na prekomorski put kretalo najviše stanovnika srednje Europe", naglasio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. Otvaranju izložbe nazočili su Ervin Dubrović, direktor Muzeja Rijeka, Joško Paro, hrvatski veleposlanik u Washingtonu, Marijan Gubić, generalni konzul u New Yorku, Neven Mikac, zamjenik stalnog predstavnika RH pri UN-u, John P.Kraljić, predsjednik Hrvatske akademije u Americi. U pripremu hrvatske izložbe na Ellis Islandu uključeni su brojni suradnici i institucije iz zemalja srednje i jugoistočne Europe, a popraćena je opsežnim i preglednim katalogom i DVD-izdanjem. Na otvaranju izložbe gostovao je i poznati američki duhački ansambl "Sylvan Winds".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije