Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival od nacionalnog značaja

Idućeg tjedna počinju 46. Varaždinske barokne večeri

Varaždinske barokne večeri
Foto: PR FOTO
1/2
14.09.2016.
u 12:29

Od 23. rujna do 4. listopada u Varaždinu će se održati 46. Varaždinske barokne večeri, festival od nacionalnog značaja koji će ove godine zahvaljujući partnerstvu Festivala s Kraljevinom Španjolskom predstaviti glazbenoj publici dosad nepoznata djela nastala u vrijeme španjolske barokne epohe. Tijekom 12 festivalskih dana u varaždinskim povijesnim zdanjima-crkvama, Starom gradu, varaždinskom HNK-u, dvorcu Trakošćan, ali i u Križevcima, Ludbregu, Lopatincu, Belcu, Varaždinskim Toplicama, Novom Marofu, Vinici, Novom Marofu i Prelogu, odnosno u ukupno četiri županije, predstavljat će se domaći i strani vrhunski glazbenici koji njeguju autentično izvođenje barokne glazbe.

Festival će 23. rujna u Katedrali uz izravan prijenos na HTV 1 otvoriti španjolski ansambl La Ritirata i Josetxu Obregon, nakon čega će uslijediti zanimljiv vanjski dio otvorenja u središtu Varaždina. Zvijezda ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri je Jordi Savall, svjetski poznati glazbenik, cijenjen i iznimno zaslužan za promociju viole kao glazbenog instrumenta. U barokni Varaždin stižu i glazbenici ansambla Le Tendre Amour, koji su prije nekoliko godina dobili festivalsku nagradu za svoj odličan nastup, a ovoga su puta za Varaždinske barokne večeri pripremili komičnu baroknu operu „Domaćica iz Efeza“ u suvremenom izdanju. Atraktivan program pod nazivom „Ja sam luckasta“ pripremila je i sopranistica Raquel Andueza s ansamblom Le Galania. Bit će održan i noćni koncert uz svijeće i baroknu lutnju u varaždinskom Starom gradu, koncert uz flamenco u varaždinskom HNK-u, već tradicionalni koncerti uz baroknu kavu. Pred kraj ovogodišnjeg Festivala u Uršulinskoj će crkvi Bachove suite za violončelo solo zasvirati i Monika Leskovar, a simpatije publike osvojit će ponovno uvijek rado viđeni članovi Hrvatskog baroknog ansambla, Varaždinskog komornog orkestra, ansambla Antiphonus, te ansambla Camerata Garestin.

Kruna i ovogodišnjeg Festivala bit će dodjela Festivalskih nagrada o čijim će dobitnicima odlučivati tročlani festivalski žiri predvođen poznatom hrvatskom muzikologinjom dr.sc. Zdenkom Weber, te na kraju, kao što je već tradicija, koncert nagrađivanih učenika varaždinske Glazbene škole, pravog rasadnika mladih glazbenih nada, uz Varaždinski komorni orkestar 4. listopada. Pripremljen je i raznovrstan popratni program, poput dana barokne kuhinje, španjolsko-hrvatske večere, već tradicionalne Međunarodne izložbe cvijeća koja će ove godine biti posvećena Kraljevini Španjolskoj, promocije CD-a, španjolsko-hrvatske književne večeri, izložbi u galerijama, ali i na pročeljima povijesnih zgrada. Varaždinske barokne večeri nisu samo glazbeni festival, već manifestacija koja sjedinjuje glazbu s bogatom ostavštinom u hrvatskoj baroknoj kontinentalnoj prijestolnici, gastronomijom, turizmom i gospodarstvom općenito.

Španjolska nastavlja ove godine niz zemalja partnera Varaždinskih baroknih večeri nakon Austrije, Njemačke, Rusije, Francuske, Slovačke, Izraela, Italije, a zahvaljujući tom partnerstvu publika će imati prigodu upoznati vrhunske španjolske glazbenike i djela nastala za vrijeme španjolske barkone epohe. „Po prvi puta imat ćemo priliku čuti veliku baroknu ostavštinu španjolske barokne epohe i najbolje ansamble koji promiču duh izvrsnosti autentične izvedbe barokne i renesansne glazbe", istaknuo je ravnatelj VBV-a Davor Bobić, dodajući kako će svaki dan Festivala krasiti unikatni i posebni koncerti s nastupima najboljih španjolskih i hrvatskih umjetnika. Pokroviteljica Varaždinskih baroknih večeri predsjednica je Kolinda Grabar Kitarović, a Ministarstvo kulture prije puna dva desetljeća varaždinskom je festivalu dodijelilo nacionalni status.

„Jesen sa bogatstvom svojih boja pravo je vrijeme za posjet Varaždinu, kojeg je i prestižni New York Times obilježio kao grad kojeg treba posjetiti i pritom dao poseban naglasak na festival koji spaja suvremenu umjetnost s barokom. Iz godine u godinu trudimo se da našim posjetiteljima i ljubiteljima glazbe pružimo nove glazbene poslastice i da obogaćeni novim glazbenim otkrićima požele ponovno se vratiti u naš grad. Stoga i ne treba čuditi da iz godine u godinu bilježimo sve veći broj stranih turista, kao i organiziranih turističkih grupa, koje stižu u Varaždin upravo u vrijeme Varaždinskih baroknih večeri, pa možemo reći da je barokni festival kroz svoja desetljeća postao ne samo kulturni već i turistički brand Varaždina, pa i cijele regije“, ističe Raymond Rojnik, organizator Varaždinskih baroknih večeri. Ekskluzivni medijski pokrovitelj 46. Varaždinskih baroknih večeri je Večernji list. 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije