Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U CENTRU ZAGREBA

Humanitarna izložba akademskog kipara Pere Jelisića za početak Adventa

Izložba akademskog kipara Pere Jelisića
Foto: Press
1/18
29.11.2023.
u 19:21

Ova nesvakidašnja izložba imala je i filantropski duh kroz donaciju dijela prihoda od prodaje Udruzi bolesnika oboljelih od melanoma

Protekle subote Zagreb je bio domaćin ekskluzivne i intimne humanitarne izložbe poznatog akademskog kipara Pere Jelisića i njegova prerano preminula sina, slikara Davora Jelisića. U raskošnom prostoru donjogradskog stana Maje i Jonathana Coopera, na jednu je večer obiteljski dom pretvoren u glamuroznu galeriju. Obasjan aurom nekadašnjih građanskih soareja, prostor je blistao kolekcijom od 96 izuzetnih umjetničkih djela. Skulpture Pere Jelisića, slavljene zbog svoje sposobnosti da govore više od svojih opipljivih oblika, zauzele su središnje mjesto i pozornost više od 80 uzvanika iz svijeta kulture i umjetnosti, akademije i poslovanja.

Umjetničku atmosferu upotpunile su izvedbe nagrađivanih glazbenica, učenica Glazbenog učilišta Elly Bašić, violinistice Jelene Ćepulić Polgar, koja je izvela Ples za violinu Miroslava Miletića te mlade čelistice Maše Biban Capponi, koja je izvela Mađarsku rapsodiju Davida Poppera.

Umjetničku vrijednost izloženih djela koja su obilježena umjetnikovim jedinstvenim izražajem, prisutnima je približila povjesničarka umjetnosti Darija Alujević, koja je tom prilikom istaknula kako je posebna čast biti u prisustvu jednog od posljednjih umjetnika koji je kiparsku vještinu učio pod mentorstvom kiparskih velikana Frane Kršinića i Vanje Radauša, suvremenika Ivana Meštrovića. Također je istaknula da je Jelisić gradio i stvorio svoj prepoznatljiv umjetnički izraz te da kiparska djela zastupljena na izložbi pripadaju najvažnijim ciklusima koji kipara zaokupljaju desetljećima. Pored sunca i mjeseca koje prikazuje jednostavnim geometrijskim reljefima u poliranom aluminiju, dva su elementa važan motiv njegovog opusa - voda i vatra koje tematizira kroz cikluse Kapljica i Plamena.

Izložba akademskog kipara Pere Jelisića
1/18

Sam autor o opusu Kapljice kaže: "Kapljica je za mene trajna inspiracija – simbol nastajanja, simbol nestajanja i simbol novog rađanja“. Vidljivo je to iz izloženih djela kapljice izvedene u visoko poliranom aluminiju koje Jelisić grupira u skupine od nekoliko kapi, kao reljefe, ali ih i transformira u ženske figure, čime postaju antropomorfne kapi - plesačice i gracije. Vatru oblikuje u stiliziranoj formi plamena, dok dio opusa čine tradicionalnije u impresionističkoj maniri modelirana, figurativna djela u bronci - poput Drva života ili Djevojke.

Posebna tema njegova kiparskog opusa od samih početaka u djetinjstvu do danas jest Nikola Tesla. Kao vrstan portretist izradio je cijeli niz Teslinih portreta u različitim materijalima, a izveo ih je u punoj figuri, kao biste, medalje, reljefe i originalne kompozicije. Nekolicina njegovih portreta Tesle postavljena su i u javnim institucijama kao primjerice u školama u Zagrebu i Vukovaru (Borovo naselje).

Umjetnik je posjetiteljima iz prve ruke demonstrirao i svoju kiparsku vještinu izrađujući već tradicionalno portret, ove godine svoga zeta Jonathana Coopera.

VEZANI ČLANCI:

Iza prerano preminulog slikara Davora Jelisića (1975. – 2023.) ostao je impresivan opus nastao u različitim crtačkim tehnikama, a na izložbi su predstavljena većinom djela u tehnici akrila na platnu, ali i crteži rađeni kombiniranom tehnikom i flomasterom. Dojmljive su to apstraktne kompozicije u akrilu, nevjerojatne energije i snage, građene dinamičnim potezima naglašenog kolorita. Tijekom srednjoškolskog obrazovanja na Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn, pohađao je odjel za keramiku, no nakon toga opredjeljuje se za studij grafičkog dizajna i upisuje Grafički fakultet. Tijekom studija pokazuje izniman interes za grafiku, naročito za stare tehnike poput bakropisa, linoreza, suhe igle, akvatinte, kombinirane tehnike i drugo. Stvarao je svoja djela na Grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, što mu je omogućilo plodan prostor za rad i razvijanje talenta.

Ova nesvakidašnja izložba imala je i filantropski duh kroz donaciju dijela prihoda od prodaje Udruzi bolesnika oboljelih od melanoma, ostavljajući time neizbrisiv trag nezaboravnoj umjetničkoj večeri u srcu glavnoga grada.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije