Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Palača u Matoševoj

Hrvatski povijesni muzej teško oštećen u potresu

Foto: Hrvatski povijesni muzej
VL
Autor
Denis Derk
23.03.2020.
u 15:10

Zgrada Hrvatskog povijesnog muzeja u Matoševoj 9 teško je oštećena u potresu koji je jučer pogodio zagrebačko područje.

- Hrvatski povijesni muzej pretrpio je teška oštećenja. Napominjem da govorimo o objektu palače Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch u Matoševoj 9 koji je potresom statički ugrožen. Napose južno krilo s krovištem koje je zbog urušenog dimnjaka otvoreno. Za sada, prema uvidu u prostor i depoe, zidovi su znatno oštećeni no građa Muzeja je u redu kao i ona koja se nalazila na izložbi "Varvaria/Breberium/Bribir". Ono čega smo svi svjesni jest činjenica da ćemo zbog cjelokupnog stanja palače, a prije svega po smirivanju tla, morati pristupiti evakuaciji građe. Ministrica kulture i pročelnik Gradskog zavoda za zaštitu spomenika grada Zagreba obišli su Muzej i sada se razmatraju lokacije za preseljenje građe. Napominjem dok se tlo trese, a odgovor vama sam u jednom trenutku morala prekinuti radi novog podrhtavanja, evakuacija i ulaz u prostor nisu mogući radi ugroze ljudskog života - za Večernji list izjavila je ravnateljica Hrvatskog povijesnog muzeja Matea Brstilo Rešetar.

Prostorije i depo na lokaciji Meštrovićevog paviljona su u redu, dodala je, iako je nužna statička provjera objekta. Objekt u Matoševoj više nije adekvatan za korištenje i djelatnost, stoga je pred Hrvatskim povijesnim muzejem veoma teško razdoblje. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije