Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najveći sajam knjiga

Hrvatski pisci i ilustratori napokon opet u Frankfurtu

SEBASTIAN GOLLNOW/DPA
18.10.2022.
u 10:31

Nakon dvogodišnje stanke, na štandu od četrdesetak kvadratnih metara 24 nakladnika izložit će 160 recentnih hrvatskih naslova

Nakon dvogodišnje stanke Hrvatska se vraća na sajam knjiga u Frankfurtu, najveći na svijetu. Dobrodošao nastup podržalo je Ministarstvo kulture i medija, a organizirala ga je Zajednica nakladnika i knjižara. Hrvatska će tako u hali broj 4 imati štand od četrdesetak četvornih metara na kojem će svoje naslove izložiti dvadeset i četiri nakladnika. Posjetitelji sajma moći će se upoznati sa stotinu i šezdeset recentnih naslova.

Na nacionalnom štandu bit će predstavljena i selekcija od deset beletrističkih i četiri publicistička naslova koje je na prijedlog Hrvatskog društva pisaca i Društva hrvatskih književnika odabralo Vijeće za knjigu i nakladništvo Ministarstva kulture i medija. Među odabranim su beletrističkim djelima roman Marije Andrijašević “Zemlja bez sutona”, roman Zorana Ferića “Putujuće kazalište”, roman Nade Gašić “Voda, paučina”, roman Marka Gregura “Vošicki”, roman Ene Katarine Haler “Nadohvat”, roman Damira Karakaša “Okretište”, roman Jurice Pavičića “Crvena voda”, roman Želimira Periša “Mladenka kostonoga”, roman Ivice Prtenjača “Sine, idemo kući” i novi roman Olje Savičević Ivančević “Ljeta s Marijom”. Neki su od tih naslova nagrađeni prestižnim domaćim nagradama, neki su poznati već dulje vrijeme, a neki su tek počeli svoj literarni život.

Među publicističkim su naslovima “Ne možeš ti to” Borisa Perića i Tomislava Pletenca, “Ljubav oko svijeta” Damira Rostuhara, “Potresi: divovi koji se ponekad bude” Hrvoja Tkalčića i “Magija na hrvatskome povijesnom prostoru” Denivera Vukelića.

Na štandu će biti predstavljeni i ilustratori koji su trebali nastupiti na sajmu knjiga u Montpellieru, a to su Vanda Čizmek, Ivana Glušević, Klasja Habjan, Vedran Klemens, Agata Lučić, Andreja Peterlik Huseinović, Ivana Pipal, Klara Rusan, Ivan Stanišić, Stipan Tadić, Hana Tintor, Vendi Vernić, Hana Vrca i Dominik Vuković. Tu će biti dostupne i informacije o autorima koji su ušli u program potpore prijevoda hrvatskih autora na strane jezike, a nakladnici će organizirati i nekoliko predstavljanja. Tako će Seid Serdarević iz Frakture predstaviti engleska izdanja romana “W” Igora Štiksa i romana “Viljevo” Luke Bekavca. Andrea Petrlik i Kašmir Huseinović predstavit će izdanja Dječje knjige te slikovnice u izdanju Panda booksa i Kašmir prometa. Hrvatska kulturna zajednica i ogranak Matice hrvatske u Wiesbadenu predstavit će časopis Riječi i knjige, “Trči! Ne čekaj me” Bojana Meandžije, “Pappel/Topola” Dalibora Markovića te “Teološku biografiju Matije Vlačića Ilirika” iz pera Luke Ilića.

Frankfurtski sajam održava se sedamdeset i četvrti put, a zemlja gost je Španjolska. Kao gosti putem videoprijenosa sudjelovat će i ukrajinski predsjednik i prva dama Ukrajine, a među najzvučnijim piscima koji će doći u Frankfurt su Abdulrazak Gurnah, Donna Leon, Sebastian Fitzek, glumica Diana Kruger, Sergij Žadan... Povratak Hrvatske u Frankfurt dobra je vijest ako se zna da će sljedeće godine Slovenija biti zemlja gost, pa se i Hrvatska mora pozicionirati s tim u vezi. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije